ΑρχικήΚόσμοςΟ Τραμπ κηρύσσει δασμολογικό πόλεμο σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά

Ο Τραμπ κηρύσσει δασμολογικό πόλεμο σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά

Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμούς σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά – Στο επίκεντρο η εμπορική πολιτική και η Εθνική Ασφάλεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το πρώτο οικονομικό μέτρο που θα εφαρμόσει μετά την ορκωμοσία του, τον Ιανουάριο, θα είναι η επιβολή αυξημένων δασμών σε προϊόντα από την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά. Ο εκλεγμένος πρόεδρος αιτιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος τις κρίσεις των οπιοειδών και της παράνομης μετανάστευσης.

Αυξημένοι Δασμοί: Ένα από τα πρώτα Προεδρικά Διατάγματα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Truth Social ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ «μέχρι να σταματήσουν η εισβολή ναρκωτικών, ιδίως φαιντανύλης, και η παράνομη μετανάστευση».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων δασμών 10% σε όλα τα προϊόντα από την Κίνα, επικαλούμενος την αποτυχία του Πεκίνου να τιμήσει τις δεσμεύσεις του για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών. Η Κίνα είχε υποσχεθεί την αυστηρή τιμωρία, ακόμη και τη θανατική ποινή, για τους διακινητές φαιντανύλης, ωστόσο ο Τραμπ υποστήριξε ότι δεν τηρήθηκαν αυτές οι υποσχέσεις.

Οικονομικές επιπτώσεις και διεθνείς αντιδράσεις

Η επιβολή δασμών στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αν και σπάνια χρησιμοποιείται ως εργαλείο εμπορικής πολιτικής. Ωστόσο, η αύξηση των δασμών εγείρει ανησυχίες για νέα αύξηση του πληθωρισμού και ενδεχόμενες εμπορικές εντάσεις.

Η Κίνα αντέδρασε έντονα, με τον εκπρόσωπο της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Λιου Πενγκγιού, να δηλώνει ότι «κανείς δεν κερδίζει από έναν εμπορικό πόλεμο» και να υπογραμμίζει τη σημασία της αμοιβαίας επωφελούς εμπορικής συνεργασίας. Ο Καναδάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι η σχέση των δύο χωρών είναι «ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελής», ενώ επισήμανε τη στρατηγική σημασία του για τον ενεργειακό εφοδιασμό των ΗΠΑ.

Στο Μεξικό, η πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, δηλώνοντας ότι η χώρα «δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί». Ωστόσο, οι εξαρτήσεις των δύο χωρών από την αμερικανική οικονομία δημιουργούν περιορισμένα περιθώρια ελιγμών για το Μεξικό και τον Καναδά.

Το εμπορικό όραμα του Τραμπ: Απειλές και διαπραγματεύσεις

Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι οι δασμοί αποτελούν βασικό στοιχείο της οικονομικής του πολιτικής. Στόχος του είναι να επαναφέρει τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ και να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους εμπορικούς όρους για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προτείνει δασμούς έως και 200% σε αυτοκίνητα που συναρμολογούνται στο Μεξικό και 60% σε συγκεκριμένα προϊόντα από την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δηλώσει ότι είναι «έτοιμη να αντιδράσει» σε περίπτωση νέων εντάσεων, ενώ οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού και οικονομική αβεβαιότητα.

Μια νέα εποχή Εμπορικής Πολιτικής

Η προσέγγιση του Τραμπ βασίζεται σε απειλές και διαπραγματεύσεις, μια τακτική που έχει υιοθετήσει και στο παρελθόν. Ο διορισμός του Χάουαρντ Λάτνικ ως υπουργού Εμπορίου υπογραμμίζει τη σκληρή γραμμή που σκοπεύει να ακολουθήσει απέναντι στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Με τις εντάσεις να αυξάνονται, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του εκλεγμένου προέδρου.