Ο Τριντό κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όποιον μπαίνει σε τρένο ή αεροπλάνο και σε όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους!

29 mins read

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στον Καναδά στις 20 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση διευκρινίζει τις αυστηρές απαιτήσεις εμβολιασμού για ταξιδιώτες, ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες και σιδηροδρόμους.

Όπως έγραψε την Παρασκευή στο twitter Καναδός Πρωθυπουργός:

«Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουμε τη μάχη κατά του COVID-19. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταστήσουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά για οποιονδήποτε επιβιβάζεται σε αεροπλάνο ή τρένο, ή για οποιονδήποτε εργαζόμενο σε ομοσπονδιακή δομή. Έτσι θα τους κρατήσουμε όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μας, ασφαλείς και υγιείς».

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο συζητούν ακόμα εάν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα βοηθούσαν να ηττηθεί ο Covid-19, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό στοιχηματίζει ότι θα τον βοηθήσουν επίσης να κερδίσει την επανεκλογή του.

Αποκαλύπτοντας μία από τις αυστηρότερες πολιτικές εμβολιασμού στον κόσμο, η φιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Τριντό ανακοίνωσε στις 13 Αυγούστου ότι θα απαγορεύσει στους πολίτες να επιβιβάζονται σε οποιοδήποτε αεροπλάνο, τρένο ή κρουαζιερόπλοιο στον Καναδά,  εάν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.  Η κυβέρνηση αναγκάζει επίσης 300.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν, καθώς και τους υπαλλήλους αεροπορικών εταιρειών και σιδηροδρόμων.

Δύο ημέρες αργότερα, ο δημοφιλής Πρωθυπουργός προκήρυξε εκλογές για το κοινοβούλιο του Καναδά για τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις στον Καναδά δείχνουν ισχυρή υποστήριξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εκτός από τους υποστηρικτές των συντηρητικών αντιπάλων του Τριντό, οι οποίοι είναι διχασμένοι στο θέμα.

Μια εκστρατεία ενάντια στους μη εμβολιασμένους θα μπορούσε να ωφελήσει τον Καναδό Πρωθυπουργό προσελκύοντας νέους ψηφοφόρους και ενισχύοντας το μειωμένο προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, ενώ σπέρνει διχόνοια μεταξύ των δεξιών αντιπάλων του.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα και οι περιφερειακές κυβερνήσεις του Καναδά έχουν συνεργαστεί για να μετριάσουν τις συνέπειες της πανδημίας, με επιτυχία.  Αλλά με το πολιτικό του μέλλον να εξαρτάται από τις εκλογές, ο Τριντό κάνει διακριτή τη διαφορά του από τον κύριο συντηρητικό αντίπαλό του, όσον αφορά τη στρατηγική των εμβολιασμών.  «Δεν είναι προσωπική επιλογή.  Αυτές είναι επιλογές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις κοινότητες και η ευθύνη οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι να είναι εκεί για να προστατεύσει τους ανθρώπους », δήλωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στα πλαίσια προεκλογικής του ομιλίας.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να απαγορεύει τους μη εμβολιασμένους επιβάτες στα αεροπλάνα, όπως προτείνει ο Τριντό.  «Οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών … πρέπει να προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις σε όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν», ανέφερε η Ένωση.

Την περασμένη Τετάρτη ωστόσο, η Air Canada -με έδρα το Μόντρεαλ- δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την κυβερνητική οδηγία και θα υποχρεώσει τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της να εμβολιαστούν πλήρως κατά του Covid-19.  Οι εργαζόμενοι αναμένεται να αναφέρουν την κατάσταση εμβολιασμού τους από τις 30 Οκτωβρίου και η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας δήλωσε ότι ο μη εμβολιασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδεια άνευ αποδοχών ή τερματισμό της εργασίας.

Ο Καναδάς έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, με πάνω από το 70% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.  Συγκριτικά, το 60% των Αμερικανών 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Οι Καναδοί υποστηρίζουν συντριπτικά είτε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είτε το υγειονομικό διαβατήριο για να επιτρέπουν στους ανθρώπους να εισέρχονται σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων Abacus Data και Ekos Research.

Μια έρευνα που παραγγέλθηκε από την KPMG διαπίστωσε ότι πάνω από το 60% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα υποχρεώσουν τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, ενώ πάνω από το 80% υποστηρίζει το covid pass.

Μετά τις ανακοινώσεις του Τριντό, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Καναδά, η Royal Bank of Canada και η TD Bank, δήλωσαν ότι θα απαιτήσουν από τους εργαζόμενους τους να εμβολιαστούν.

Facebook Comments