Ο Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουάσινγκτον – Φόβοι για ένοπλες διαδηλώσεις

24 mins read

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουάσινγκτον, επικαλούμενος «επείγουσες συνθήκες» σχετικά με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ενώ το FBI προειδοποιεί για ένοπλες διαδηλώσεις και στις 50 πολιτείες.    
Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μίριελ Μπάουζερ, είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πλέον, μετά τις προειδοποιήσεις για νέες ένοπλες διαμαρτυρίες, η εντολή του Τραμπ επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και στην ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών να βοηθήσουν την Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επείγουσας κατάστασης.   
Η Μπάουζερ, με επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τραμπ, τον καλούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση για την τελετή ορκωμοσίας, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την ασφάλεια μετά τις βίαιες ταραχές στο Καπιτώλιο.   
Στην επιστολή η δήμαρχος ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την επίθεση στο Καπιτώλιο και τις πληροφορίες ότι είναι πιθανή περαιτέρω βία», ο δήμος επαναξιολόγησε την κατάσταση ετοιμότητας για την ορκωμοσία και μεταξύ άλλων ζητούσε την παράταση της στήριξης από την εθνοφρουρά έως τις 24 Ιανουαρίου. Η ορκωμοσία του Μπάιντεν θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου.   
Τα σχέδια και οι πόροι που έχουν διατεθεί για την ορκωμοσία είναι «ανεπαρκή για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον, αποτέλεσμα των στασιαστικών πράξεων που συνέβησαν στις 6 Ιανουαρίου», τόνισε η Μπάουζερ στην επιστολή της και υπογράμμισε «με βάση τα πρόσφατα γεγονότα και τις αξιολογήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι θα έρθουν στην Ουάσινγκτον μεγάλες ομάδες εκπαιδευμένων και οπλισμένων εξτρεμιστών». 

Ένοπλες διαδηλώσεις και έφοδοι   

Το FBI έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι «ένοπλες διαδηλώσεις» σχεδιάζονται στα πολιτειακά καπιτώλια και στις 50 πολιτείες και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, τις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το CNN.   
Ήδη, τα μέτρα ενισχύονται ενόψει της ορκωμοσίας και όλες οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου προετοιμάζονται για την πιθανότητα για νέα γεγονότα βίας. Αν και συνεχίζεται η έρευνα και οι συλλήψεις για τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει ο φόβος ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο μπορεί να είναι μόνο η αρχή και ότι πιθανόν να υπάρξουν νέες βίαιες ενέργειες από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.  
«Ένοπλες διαδηλώσεις σχεδιάζονται στα πολιτειακά καπιτώλια και των 50 πολιτειών από τις 16 Ιανουαρίου έως τουλάχιστον τις 20 Ιανουαρίου και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 20 Ιανουαρίου», αναφέρει ενημερωτικό δελτίο του FBI, σύμφωνα με το CNN.   
Το ίδιο κείμενο σημειώνει ότι υπάρχουν απειλές για «εξέγερση» σε περίπτωση που ο Τραμπ απομακρυνθεί από την εξουσία με την 25η τροπολογία, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του.   
«Στις 8 Ιανουαρίου το FBI έλαβε πληροφορίες για μία ομάδα που καλεί τους άλλους να ενωθούν μαζί τους σε “εφόδους” σε πολιτειακά, τοπικά και ομοσπονδιακά δικαστικά μέγαρα και διοικητικά κτίρια, αν ο πρόεδρος απομακρυνθεί πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας. Αυτή η ομάδα επίσης σχεδιάζει “έφοδο” στις 20 Ιανουαρίου σε κυβερνητικά κτίρια σε κάθε πολιτεία, ανεξάρτητα από το αν οι πολιτείες επικύρωσαν ψήφους των εκλεκτόρων υπέρ του Μπάιντεν ή του Τραμπ», αναφέρει ακόμη το ενημερωτικό σημείωμα του FBI.   
Παράλληλα, το FΒΙ παρακολουθεί αναφορές για «διάφορες απειλές εναντίον του Τζο Μπάιντεν πριν από την ορκωμοσία». Περαιτέρω αναφορές δείχνουν απειλές εναντίον της Καμάλα Χάρις και της Νάνσι Πελόζι. 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα