ΑρχικήΚόσμοςΟ Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ξεκινάει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ξεκινάει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τι κι αν η Άγκυρα βλέπει ότι σχεδόν όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου στηρίζουν την Λευκωσία στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ);

Εκείνη επιμένει και στέλνει το γεωτρύπανο Φατίχ ανοιχτά της Πάφου και το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός νότια της Λεμεσού με την Κύπρο να προειδοποιεί με διεθνές ένταλμα σύλληψης όσους εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ. Μάλιστα η Λευκωσία έστειλε το μήνυμά της μέσω του «Ράδιο Κύπρος», απευθύνθηκε στα πληρώματα των τουρκικών σκαφών και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών του «Φατίχ». Η Ρωσία συνεχίζει τη στήριξη στην Τουρκία, αυτή την φορά το κάνει τηρώντας στάση ουδετερότητας. Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτος είναι στο πλευρό της Κύπρου.

Έτσι, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και τόνισε ότι «η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματά της».

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει με τη σειρά του χθες το βράδυ πως η Τουρκία ξεκινάει τις γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας λόγο για περιοχή που επεκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα: «Στις περιοχές που μας έχει δώσει άδειες η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και τα πλοία γεωτρήσεων μας ξεκίνησαν και ξεκινούν τη δραστηριότητα τους. Το Μπαραμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Την πλατφόρμα μας η οποία ήταν στην περιοχή Alanya -1 την στείλαμε στην περιοχή Finike-1. Στην περιοχή εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας θα κάνουμε γεωτρήσεις . Στις περιοχές που εντόπισε το Μπαρμαρός, ξεκινάμε γεωτρήσεις. Αυτό είναι ένα βήμα για να υπερασπιστούμε και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην δική της υφαλοκρηπίδα».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της ΕΕ που κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε: «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» . Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε κι εκείνος: «Ταυτόχρονα με το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας στέλνουμε και μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόηδες στην περιοχή. Το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ’ όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας… Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε ότι «οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο… θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, όσο και τα δικαιώματα της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’. Η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία)».

Η αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των πόρων και θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι».

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών πάλι δήλωσε πως «ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο». Και σημείωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».