Οι 4 κυρώσεις που εξετάζει η ΕΕ για την αεροπειρατεία Λουκασένκο

20 mins read

Η ΕΕ κάλεσε τον Πρέσβη της Λευκορωσίας «για να καταδικάσει το απαράδεκτο βήμα των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίες ανάγκασαν πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ και συνέλαβαν τον επιβάτη του Ρομάν Προτασέβιτς, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ακτιβιστή της Λευκορωσίας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης αναφέρει ότι «κατόπιν αιτήματος του Ύπατου Εκπροσώπου Zoζέπ Μπορέλ, ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο, κάλεσε τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλεκσάντερ Μίκνεβιτς για να καταδικάσει το απαράδεκτο βήμα των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίες ανάγκασαν πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ και συνέλαβαν τον επιβάτη του Ρομάν Προτασέβιτς, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ακτιβιστή της Λευκορωσίας».

Προσθέτει ότι «ο πρέσβης Μίκνεβιτς ενημερώθηκε για την αυστηρή καταδίκη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ για την καταναγκαστική πράξη με την οποία οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος».

«Ο Γενικός Γραμματέας Σανίνο εξέφρασε τη θέση της ΕΕ ότι η αισχρή ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας συνιστά άλλη μια κατάφωρη προσπάθεια να σιωπήσουν όλες οι φωνές της αντιπολίτευσης στη χώρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτασέβιτς» επισημαίνεται.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι «η χθεσινή απαράδεκτη πράξη θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες αυτών των δράσεων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων κατά των υπευθύνων».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη διάσκεψη των «27» θα συζητηθούν αρκετές επιλογές, όπως:

  • η απαγόρευση στα αεροσκάφη της Belavia, του εθνικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, να προσγειώνονται στα αεροδρόμια των κρατών – μελών της Ε.Ε.
  • η ανακήρυξη του εθνικού εναέριου χώρου της Λευκορωσίας ως μη ασφαλή, κίνηση που ισοδυναμεί επί της ουσίας με αποκλεισμό πτήσεων πάνω από τη χώρα
  • η επέκταση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί παλαιότερα – για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων –  σε αξιωματούχους του Μινσκ, όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Τις πρώτες δύο επιλογές, άλλωστε, ανέδειξε και το Παρίσι, καθώς σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξετάζουν τη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων η αναστολή πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία, καθώς και ο «αποκλεισμός» της Belavia.

Το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται, επιπρόσθετα, και οι μεταφορικές συνδέσεις της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία δια ξηράς.

Υπέρ αυστηρών κυρώσεων τάσσεται όμως και η πλευρά της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, με στενό συνεργάτη της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια να καλεί σε «αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της χώρας, αλλά και ευρύτερες κυρώσεις στους νευραλγικούς για το Μινσκ τομείς παραγωγής πετρελαίου και ποτάσας, που αποφέρουν σημαντικά κέρδη στο καθεστώς Λουκασένκο. 

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Financial Times 

Facebook Comments