ΑρχικήΚόσμοςΟι αδιανόητες συνθήκες κράτησης του Ναβάλνι και οι 10 ημερομηνίες - σταθμοί...

Οι αδιανόητες συνθήκες κράτησης του Ναβάλνι και οι 10 ημερομηνίες – σταθμοί του αγώνα του κατά του Πούτιν

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 47 ετών άφησε μέσα σε φυλακή στην Αρκτική ο σφοδρότερος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.

Ο Ναβάλνι εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμιστική δράση» σε σωφρονιστικό κέντρο στην Αρκτική, υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες ερμηνεύονταν ως τρόποι τιμωρίας του για την εναντίωσή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε φυλακή στην περιφέρεια Γιάμαλο-Νενέτσκιγ, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Στη διάρκεια της σειράς δικών που πέρασε, φαινόταν όλο και πιο καταπονημένος και αδυνατισμένος.

Ο Ναβάλνι αντιμετώπισε προβλήματα υγείας στη φυλακή, τα οποία αποδίδονταν στις συνθήκες κράτησης, στην απεργία πείνας, αλλά και στην απόπειρα δολοφονίας του, μέσω δηλητηρίασης, το 2020.

Δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής, ο Ναβάλνι είχε τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ είχε χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος τον οποίο φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν.

«Είμαι απλώς ένας από τους πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, γιατί θεωρώ ότι δεν ευθύνεται μονάχα για τη φτώχεια και τη διάλυση των κρατών. Αποτελεί την κύρια απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφιερώνω το βραβείο μου σε όλους εκείνους που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αρχικά έγινε γνωστός μέσα από τις μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης το 2011 και το 2012, ενώ το 2013 ήρθε δεύτερος στις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα.

O Ναβάλνι ξεκίνησε τις διαδικασίες για να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, με την εκλογική επιτροπή, ωστόσο, να μπλοκάρει την υποψηφιότητά του.

Το καλοκαίρι του 2020, ο Ναβάλνι διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από δηλητηρίασή του κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ προς τη Μόσχα.

Η δηλητηρίασή του προκλήθηκε από τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Βερολίνο, όπου νοσηλεύθηκε επί εβδομάδες και ξεπέρασε τον κίνδυνο.

Η επιστροφή του από τη Γερμανία στη Ρωσία, συνοδεύθηκε από τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο, μπροστά στις κάμερες, ενώ ακολούθησε σειρά δικών.

Στα τέλη Ιανουαρίου, είχε γίνει γνωστό ότι ο Ναβάλνι είχε τεθεί σε απομόνωση επειδή «συστήθηκε λανθασμένα» σε φρουρό, όπως δήλωσε τότε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις. Αυτή ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι τέθηκε σε απομόνωση, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Προ περίπου δύο εβδομάδων, μέσω μηνύματος που δημοσίευσε η ομάδα του, ο Ναβάλνι απηύθυνε κάλεσμα για διαδηλώσεις εν μέσω των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Ρωσία από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ακραίες συνθήκες κράτησης στον «Πολικό Λύκο»