Οι χώρες διατηρούν αποθέματα χρυσού καθώς τα αποθέματα αυτά είναι κρίσιμα για την οικονομική σταθερότητα μιας χώρας και λειτουργούν ως αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης αξίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια οικονομικών αβεβαιοτήτων.
Σύμφωνα με το forbesindia.com, η πρακτική αποθήκευσης χρυσού ήταν μια παγκόσμια πρακτική στα τέλη του 1800 αλλά και της δεκαετίας του 1900. Αν και εγκαταλείφθηκε επίσημα στη δεκαετία του 1970, πολλές χώρες εξακολουθούν να διατηρούν αποθέματα χρυσού.
Η ζήτηση για αποθέματα χρυσού αυξάνεται λόγω της αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας
Οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν τον χρυσό ως το περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς αποταμίευσης. Τα αποθέματα χρυσού εξακολουθούν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της πιστοληπτικής ικανότητας και της συνολικής οικονομικής κατάστασης μιας χώρας.
Χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού
Γιατί όμως οι χώρες διατηρούν αποθέματα χρυσού;
Πρώτον, σύμφωνα με το forbesindia.com, ο χρυσός θεωρείται σταθερό και αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης αξίας. Κρατώντας χρυσό, οι χώρες μπορούν να ενσταλάξουν εμπιστοσύνη στην οικονομική τους σταθερότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας. Επιπλέον, ο χρυσός έχει διαδραματίσει ιστορικά ρόλο στην υποστήριξη της αξίας του νομίσματος μιας χώρας.
Ακόμα, ο χρυσός είναι ένα απτό περιουσιακό στοιχείο. Κρατώντας το στα αποθεματικά τους οι χώρες μπορούν να διαφοροποιήσουν το συνολικό χαρτοφυλάκιό τους. Αυτή η διαφοροποίηση συμβάλλει στον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με τις διακυμάνσεις της αξίας άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η ελκυστικότητα του χρυσού αυξάνεται από την αντίστροφη συσχέτισή του με το δολάριο ΗΠΑ. Όταν η αξία του δολαρίου μειώνεται, ο χρυσός τείνει να αυξάνεται σε αξία. Τα αποθέματα χρυσού διαδραματίζουν επίσης ρόλο στο διεθνές εμπόριο και τη χρηματοδότηση.
Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν χρυσό για τη διευθέτηση εμπορικών ανισορροπιών ή ως εγγύηση για δάνεια. Η παρουσία αποθεμάτων χρυσού μπορεί να ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας και να επηρεάσει τη θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Επιπλέον, ο χρυσός χρησιμεύει ως αντιστάθμισμα κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Πρωταθλήτρια κόσμου στην αγορά χρυσού το 2024 αναδεικνύεται η Τουρκία, προσθέτοντας 45 τόνους στο θησαυροφυλάκιό της
Από την άλλη πλευρά, στις περισσότερες πωλήσεις χρυσού τους πρώτους έξι μήνες του έτους προχώρησαν οι Φιλιππίνες, καθώς τα επίσημα αποθέματά τους μειώθηκαν κατά 24,95 τόνους μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, σε 134,1 τόνους.
Η Ελβετία έχει τον περισσότερο χρυσό κατά κεφαλήν στον κόσμο, με περίπου 115,8 γραμμάρια ανά πολίτη.
Τα στοιχεία προέρχονται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία δημοσιεύουν στοιχεία για τα αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών.
Η Best Brokers κοινοποίησε τη νέα έκθεσή της που εξετάζει τα εθνικά αποθέματα και το πώς έχουν αλλάξει από την αρχή της χρονιάς.
Η ομάδα ανέλυσε στοιχεία για τα επίσημα αποθέματα χρυσού σε 104 χώρες, από το τελευταίο τρίμηνο του 2023, και διαπίστωσε ότι το 2024 οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο, με 8.133,46 τόνους στα θησαυροφυλάκιά τους.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 2.451,84 τόνους και στην τέταρτη η Γαλλία με 2.436,94 τόνους.
Τον περισσότερο χρυσό, όμως, το πρώτο εξάμηνο του 2024 τον αγόρασε η Τουρκία, αποκτώντας συνολικά 44,74 τόνους. Ακολουθεί η Ινδία με αγορές 37,18 τόνων, η Κίνα με 28,93 τόνους, η Πολωνία με 18,68 τόνους και η Τσεχία με 10,82 τόνους.
H Tουρκία, πλέον, διαθέτει αποθέματα 584,93 τόνων χρυσού, έναντι 540,19 στο τέλος του 2023.
Από την άλλη, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Ελλάδα δεν προχώρησε σε ιδιαίτερες αγορές του πολύτιμου μετάλλου στο πρώτο μισό του έτους, καθώς διαθέτει 114,49 τόνους οριακά περισσότερο δηλαδή έναντι των 114,40 στο τέλος της περασμένης χρονιάς.