Οι κυρώσεις που «καίνε»τους Ρώσους: Ο κατάλογος «σεσημασμένων» στις τράπεζες – Το μπλόκο στις διεθνείς χρηματαγορές

46 mins read

Το ρωσοουκρανικό ζήτημα και αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση.

Όσον αφορά στο θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα έχουν οι Υπουργοί με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια, ενώ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει». «Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα», ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.

 Η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές αν εισβάλει στην Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές και θα της επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων.

«Η Ρωσία ουσιαστικά θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ARD αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ. Κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της», εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την έκκληση που διατύπωσε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την άμεση λήψη μέτρων.

«Η κίνηση της επιβολής κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και έχει τόσες επιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι πάντα πρέπει να δίνουμε στη Ρωσία μια ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της.

«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», σημείωσε. Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και «αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό», αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Οι ΗΠΑ θα διακόψουν δεσμούς με «στοχευμένες» ρωσικές τράπεζες

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προετοιμάσει ένα αρχικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει την απαγόρευση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διεκπεραιώνουν συναλλαγές για μεγάλες ρωσικές τράπεζες, δήλωσαν στο Reuters τρία άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, έχουν στόχο να πλήξουν τη ρωσική οικονομία με την περικοπή των τραπεζικών σχέσεων μεταξύ των στοχευμένων ρωσικών και των αμερικανικών τραπεζών που επιτρέπουν τις διεθνείς πληρωμές.

Ενώ οι αμερικανικές αρχές έχουν δηλώσει ότι οι τραπεζικοί περιορισμοί θα αποτελέσουν μέρος μιας δέσμης πιθανών κυρώσεων, το σχέδιο της κυβέρνησης να κόψει τους δεσμούς με ανταποκρίτριες τράπεζες – οι οποίες στηρίζουν τις παγκόσμιες ροές χρήματος – δεν έχει ξαναειπωθεί στο παρελθόν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν επίσης το ισχυρότερο εργαλείο επιβολής κυρώσεων εναντίον ορισμένων Ρώσων φυσικών προσώπων και εταιρειών, τοποθετώντας τους στον κατάλογο των Ειδικώς Σεσημασμένων Πολιτών (SDN), πετώντας τους ουσιαστικά έξω από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, απαγορεύοντας τις συναλλαγές τους με Αμερικανούς και δεσμεύοντας τα αμερικανικά περιουσιακά τους στοιχεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το πακέτο μπορεί να αλλάξει μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν είναι σαφές ποιοι θα είναι οι στόχοι. Ωστόσο, πιστεύουν ότι κορυφαία ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των VTB Bank, Sberbank, VEB και Gazprombank, είναι πιθανοί στόχοι.

Οι εμπειρογνώμονες που συμβουλεύτηκε το Reuters δήλωσαν ότι, ενώ το εργαλείο της ανταποκριτικής τραπεζικής δεν έχει τη δύναμη ενός χαρακτηρισμού SDN, ο οποίος παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας, θα μπορούσε να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις τράπεζες-στόχους, δυσχεραίνοντας τις συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ, το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Δεν είναι σαφές αν οι ρωσικές τράπεζες θα προστεθούν στον κατάλογο των SDN, αλλά και οι δύο τύποι κυρώσεων θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά τη Ρωσία.

«Δεδομένου ότι ένας σημαντικός αριθμός των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών γίνεται σε δολάρια ΗΠΑ, πρόκειται για μια σκληρή κύρωση, αλλά όχι τόσο περίπλοκη όσο η ‘θανατηφόρα’ κύρωση της ένταξης στον κατάλογο SDN και της δέσμευσης όλων των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ ή στα χέρια αμερικανικών προσώπων», δήλωσε η δικηγόρος της Ουάσινγκτον Kay Georgi, η οποία ειδικεύεται στο διεθνές εμπόριο.

Πηγές σημείωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξαιρέσει ορισμένες συναλλαγές από τους περιορισμούς, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι Βρυξέλλες στηρίζουν τις περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Η ΕΕ στηρίζει τις πιο πρόσφατες προσπάθειες να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση γύρω από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνόδους κορυφής, σε επίπεδο ηγετών, σε επίπεδο υπουργών, με οποιαδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με στόχο να αποφύγουμε τον πόλεμο», τόνισε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε μπορεί να καταστήσει τις διπλωματικές συζητήσεις τον καλύτερο τρόπο, τον μοναδικό τρόπο να βρούμε μια λύση στην κρίση», πρόσθεσε, αφού η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν επί της αρχής σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.

Γερμανία: Σταματήστε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές 

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι παίζει ένα “ανεύθυνο” παιχνίδι με τις ζωές των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντάς τους σε κίνδυνο.

“Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από τη ρωσική κυβέρνηση, τον Ρώσο πρόεδρο: μην παίζετε με τις ανθρώπινες ζωές”, δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αυτή που έχει δημιουργήσει την κρίση και πλέον εναπόκειται σε αυτή να βοηθήσει στην επίλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μπέρμποκ προέβλεψε μάλιστα ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από τη Λευκορωσία, όπου βρίσκονται για στρατιωτικά γυμνάσια.

Facebook Comments