Οι Ουκρανοί συνέλαβαν τον καλύτερο φίλο του Πούτιν – Ο Ρώσος πρόεδρος είναι νονός της κόρης του

13 mins read

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσιοποίησε σήμερα μια φωτογραφία του φιλορώσου ουκρανού πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ με χειροπέδες, ύστερα από μια «επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων» για τη σύλληψή του.

Τον Φεβρουάριο, η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε πως ο Μεντβεντσούκ, ηγέτης του κόμματος «Αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα – Για τη Ζωή», είχε διαφύγει από κατ’ οίκον περιορισμό, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία της προδοσίας.

Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος σημειωτέον έχει δηλώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι νονός της κόρης του, αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε μεμπτό.

Ποιος είναι ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ

Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ είναι Ουκρανός πολιτικός, δικηγόρος και ολιγάρχης. Από το 2002 έως το 2005 υπηρέτησε ως προϊστάμενος προσωπικού στον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα.

Είναι πρόεδρος της φιλο-Ρωσικής πολιτικής οργάνωσης Ουκρανική Επιλογή και αντίθετος στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Νοέμβριο του 2018, ο Μεντβεντσούκ εξελέγη πρόεδρος του πολιτικού συμβουλίου του πολιτικού κόμματος Για τη Ζωή, το οποίο αργότερα συγχωνεύθηκε στο κόμμα της Πλατφόρμα της αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019 στην Ουκρανία, το κόμμα κέρδισε 37 έδρες στον κατάλογο κομμάτων σε εθνικό επίπεδο και 6 έδρες από τις εκλογικές περιφέρειες. Καθώς κατέλαβε την τρίτη θέση στον εκλογικό κατάλογο του 2019 της Πλατφόρμας της Αντιπολίτευσης – Για τη ζωή, ο Μεντβεντσούκ εξελέγη στο κοινοβούλιο.

Ο Μεντβεντσούκ θεωρείται σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμι Πούτιν, τον οποίο έχει αναφέρει ως «έναν προσωπικό φίλο». Ο Πούτιν είναι ο νονός της κόρης του Μεντβεντσούκ Ντάρινα, η οποία είναι σήμερα 18 ετών.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας συμπεριέλαβε τον Μεντβεντσούκ και τη σύζυγό του Οκσάνα Μαρτσένκο στον κατάλογο κυρώσεων της Ουκρανίας, για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Facebook Comments