Οι πρώτες φωτογραφίες από την πρόσκρουση του σκάφους της NASA στον αστεροειδή

12 mins read

Την Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), η ιταλική διαστημική υπηρεσία δημοσίευσε τις πρώτες της εικόνες από το μικροσκοπικό διαστημόπλοιο Light Italian Cubesat for Imaging of Asteroids (LICIACube), το οποίο είχε φτάσει στη Γη περίπου τρεις ώρες μετά την επιτυχή πρόσκρουση του διαστημικού σκάφους Double Asteroid Redirection Test (DART) της NASA με τον αστεροειδή Dimorphos περίπου 7 εκατομμύρια μίλια (11 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τη Γη.

Οι εικόνες περιλαμβάνουν μια σύγκριση πριν και μετά του συστήματος αστεροειδών του Διδύμου, καθώς και φωτογραφίες από φωτεινά συντρίμμια που περιβάλλουν τον Δήμορφο. αντιπροσωπεύονται και οι δύο κάμερες στο LICIACube.

«Είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι», δήλωσε η Elisabetta Dotto, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας στο Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα Ιταλία την Τρίτη.

Αυτές οι εικόνες είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη δομή και τη σύνθεση του Dimorphos, εξήγησε η Dotto. Είπε ότι ενώ αυτές οι φωτογραφίες είναι μόνο το πρώτο ζευγάρι που κυκλοφόρησε, οι εικόνες του LICIACube που θα δημοσιεύσει η ομάδα τις επόμενες ημέρες είναι επίσης ελπιδοφόρες.

Στην τελική εικόνα που κοινοποιήθηκε σήμερα, ο Δήμορφος περιβάλλεται από φωτεινά, θολά συντρίμμια. “Το Dimorphos καλύπτεται πλήρως πραγματικά από αυτήν την εκπομπή σκόνης και υπολειμμάτων που παράγονται από την πρόσκρουση”, είπε ο Dotto. Πριν από την πρόσκρουση, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι πώς θα αντιδρούσε ο αστεροειδής στη σύγκρουση.

Μετά, φυσικά, υπάρχει το LICACube. Το μικροσκοπικό διαστημόπλοιο έκανε μια βόλτα με το DART, το οποίο ανέπτυξε το cubesat στις 11 Σεπτεμβρίου. Το LICIACube προχώρησε στη δοκιμή των δύο καμερών του σε στόχους συμπεριλαμβανομένης της Γης και του αστρικού σμήνους Πλειάδες.

Η κάμερα LICIACube Explorer Imaging for Asteroid (LEIA) μπορεί να φωτογραφίσει με υψηλότερη ανάλυση, αλλά καταγράφει μόνο ασπρόμαυρες εικόνες, ενώ το LICIACube Unit Key Explorer (LUKE) φέρει φίλτρα κόκκινου-πράσινου-μπλε χρώματος και μπορεί να παρατηρήσει ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο.

 

Facebook Comments