Οι σταρ πρωταγωνιστές της Pizza Hut: Από τον Γκορμπατσόφ στον Τραμπ και την Πάμελα

16 mins read

Η είδηση για το «λουκέτο» της Pizza Hut στην Ελλάδα μπορεί «να έκατσε βαριά» σε πολλούς Έλληνες-λάτρεις της πίτσας, ωστόσο το κλείσιμο των 16 καταστημάτων της στην Ελλάδα ακουγόταν εδώ και έναν μήνα.

Η Pizza Hut παρόλα αυτά έχει να μας διηγηθεί μια μακρά ιστορία που ξεκινά από μια κωμόπολη στο Κάνσας το 1968.

Περιληπτικά η ιστορία:

Το 1968 δύο αδέρφια, ο Φρανκ και ο Ντάν Κέρνι, δανείστηκαν 600 δολάρια από τη μητέρα τους και άνοιξαν το πρώτο κατάστημα πίτσας στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι τα τραπέζια και ο εξοπλισμός που διέθεταν αρχικά, δεν ήταν καινούργια αλλά από δεύτερο χέρι (second hand).

Ωστόσο, δεν άργησε να έρθει η επιτυχία και να ανθίσει η οικογενειακή επιχείρηση, με αποτέλεσμα να ανοίξουν σε όλες τις ΗΠΑ καταστήματα και λίγο αργότερα,κατά τη δεκαετία του 70, άνοιξαν καταστήματα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιτυχία της Pizza Hut ήταν τεράστια και το 1977 τα δυο αδέλφια την πούλησαν στην PepsiCo έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η διαφήμιση του Γκορμπατσόφ

Η Pizza Hut δαπανούσε αναρίθμητα ποσά για τις διαφημίσεις της. Μάλιστα, όταν ο Γκορμπατσόφ διέλυσε την Σοβιετική Ένωση η Pizza Hut άνοιξε στη Μόσχα το 1990 το πρώτο της κατάστημα στη Ρωσία. Πρωταγωνιστής στη διαφήμιση της διάσημης πιτσαρίας ήταν ο ίδιος ο Γκορμπατσόφ με συμπρωταγωνίστρια την 10χρονη τότε εγγονή του.

Παππούς και εγγονή κάθονται σε ένα κατάστημα για να φάνε πίτσα. Στο διπλανό τραπέζι κάθεται μια τυπική Ρωσική οικογένεια η οποία τους αναγνωρίζει. «Εξαιτίας του βρισκόμαστε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής», είπε ο μεσήλικας πατέρας, αναφερόμενος στον Γκορμπατσόφ, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένος με το άνοιγμα των αγορών. «Εξαιτίας του έχουμε ελευθερία», απαντά ο γιος του. Στο ίδιος μήκος κύματος και η μητέρα του: «Εξαιτίας του είμαστε ελεύθεροι να φάμε την πίτσα μας», κατέληξε η μητέρα και η συζήτηση κάπου εκεί έκλεισε. Το μήνυμα της διαφήμισης ήταν ότι «η πίτσα ενώνει».

Η διαφήμιση του Τραμπ 

Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ με την τότε σύζυγό του, Ιβάνα Τράμπ, είχε γυρίσει το 1995 διαφήμιση για τη πασίγνωστη εταιρεία, όπου φαίνεται να τρώνε ανάποδα τα κομμάτια πίτσας, που είναι γεμισμένα στο στεφάνι με τυρί. Το μήνυμα της διαφήμισης είναι το να κάνεις κάτι «με τον λάθος τρόπο», για να προωθήσουν την ιδέα τού να τρως πρώτα την κρούστα της πίτσας και μετά το υπόλοιπο κομμάτι. Έτσι, θα τονιζόταν η ύπαρξη γέμισης τυριού στην κρούστα της πίτσας.

Η διαφήμιση της Πάμελα

Διαφήμιση ακόμη δημιουργήθηκε με πρωταγωνίστρια την πανέμορφη Πάμελα Άντερσον.

Facebook Comments