Οι ευρωεκλογές και η προστασία του περιβάλλοντος

26 mins read

Για τους ακτιβιστές οι ευρωεκλογές είναι εκλογές για το κλίμα. Ποσοστό 48% των Γερμανών δηλώνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα για το σε ποιο κόμμα θα δώσουν την ψήφο τους. Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, στις προηγούμενες εκλογές το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, η αιτία αυτής της αύξησης αποδίδεται εν πρώτοις στην πίεση που προκαλεί η καμπάνια της σουηδέζας ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αλλά ασφαλώς και σε πολλά σκάνδαλα, όπως το Diesele-Gate, που έχουν βλάψει παγκοσμίως το γόητρο της χώρας.

Τα γερμανικά κόμματα και το περιβάλλον

Σύμφωνα με το ερευνητικό Ινστιτούτο Frauenhofer το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Η χώρα δεν έχει καταφέρει να απεξαρτηθεί και να δημιουργήσει δομές για πράσινη ενέργεια. Από το 1990 έχουν μειωθεί ανεπαίσθητα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κι αυτό οφείλεται στα σκάνδαλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Τελικά το Βερολίνο δεν πρόκειται να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020, που αποτελεί αντικείμενο της Παγκόσμιας Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα. Λόγω της περιβαλλοντικής της πολιτικής η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με δεκάδες προσφυγές σε βάρος της από την ΕΕ. Το κατεξοχήν περιβαλλοντικό κόμμα, οι Πράσινοι, έχουν ειδικό προεκλογικό πρόγραμμα 30 σελίδων με στόχους για το μέλλον, αλλά συγκεντρώνουν μόνο ένα ποσοστό του 17% στις προτιμήσεις των γερμανών ψηφοφόρων.

Τι γίνεται όμως στα άλλα κόμματα; Οι Φιλελεύθεροι, που η εκλογική τους πελατεία στηρίζεται στο βιομηχανικό κατεστημένο, τάσσονται υπέρ των τεχνολογικών καινοτομιών και το εμπόριο με τους ρύπους.  Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά συνδέουν τον πυρήνα των εξαγγελιών τους με μεταρρυθμίσεις στον τομέα περιβάλλοντος. Ακόμη και οι εθνολαϊκιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία  AfD, που εξαντλεί τη δράση της στη μεταναστευτική πολιτική, νοιώθουν τα νέα μηνύματα των καιρών. Αλλά ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κάρστεν Χίλζε είπε στη DW ότι παρουσιάζεται με δραματικό τρόπο, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, η επίδραση του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή, και ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται υπέρ της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

«Πίτσα με ανανά»

Είναι αξιοπερίεργο πάντως ο τρόπος με τον οποίο τα περισσότερα πολιτικά κόμματα ξαφνικά συμμετέχουν σε συζητήσεις για τη μείωση των εκπομπών και την προστασία του κλίματος. Παρόλα αυτά ο Όλαφ Τσίμπκε, πρόεδρος της περιβαλλοντικής ομάδας NABU, θεωρεί ανησυχητική την αναποφασιστικότητα των υπευθύνων για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος. «Ορισμένοι εκπρόσωποι των συντηρητικών δεν πείθουν» λέει στη DW και εννοεί την Άγκελα Μέρκελ και το αδελφό χριστιανικό κόμμα της Βαυαρίας. Τέλος του χρόνου αναμένονται σημαντικά νομοθετήματα για την προστασία του κλίματος, όπως η οριστική ημερομηνία απομάκρυνσης από την παραγωγή ενέργειας από τον άνθρακα. Όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή τονίζουν σε συνομιλίες με τη DW ότι σέβονται τις προσπάθειες νέων ανθρώπων για τη μείωση των ρύπων, αλλά δεν είναι εύκολη η εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών στην πράξη, όπως  ζητούν οι διαδηλωτές στους δρόμους, λόγω κόστους και θέσεων εργασίας.

Βέβαια η συνεχής μείωση των ποσοστών των παραδοσιακών κομμάτων στις δημοσκοπήσεις κάνει σαφές ότι τέτοια επιχειρήματα δεν μπορούν να γίνουν πιστευτά από  τους ψηφοφόρους. Τόσο η Χριστιανική Ένωση, όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έχουν χάσει 10% από τη δύναμή τους σε σχέση με το 2014, ενώ τα ποσοστά όλων των μικρότερων κομμάτων παρέμειναν στάσιμα, εκτός από το κόμμα των Πρασίνων.  Η νέα περιβαλλοντική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης δεν πείθει. «Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και η περιβαλλοντική πολιτική είναι όπως η πίτσα με τον ανανά. Δεν ταιριάζουν για κάποιο λόγο», δηλώνουν ακτιβιστές για το κλίμα.

Facebook Comments