ΑρχικήΚόσμοςΟΗΕ και ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

ΟΗΕ και ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία με σκοπό τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που φτάνει από την Κύπρο στην προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

«Συνεχίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Αυτά λοιπόν είναι σε εξέλιξη. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι όποτε φτάνει βοήθεια στην προβλήτα. Αλλά σίγουρα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι έτοιμο να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια, όποτε υπάρχει στην προβλήτα, αλλά και από τη στιγμή που θα υπάρχει συμφωνία για το πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) υπολογίζει ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη Ράφα από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αναζητούν ασφάλεια στη Χαν Γιούνις και στο Ντέιρ Αλ Μπαλά. Αυτές οι περιοχές, όμως, δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την υποστήριξη πολιτών που χρειάζονται τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη.

«Καμία ανθρωπιστική βοήθεια – ή καύσιμο για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων βοήθειάς – δεν μπόρεσε να εισέλθει από το πέρασμα της Ράφας τις τελευταίες ημέρες. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΕΠ) αναφέρει ότι η κύρια αποθήκη του στη Γάζα δεν είναι πλέον προσεγγίσιμη. Λέει ότι εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο ένα αρτοποιείο και ότι οι προμήθειες τροφίμων και καυσίμων εξαντλούνται. Χωρίς αυτά, το ΠΕΠ οι δραστηριότητές του θα σταματήσουν» ανέφερε ο κ. Χακ.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στη Γάζα αναφέρει ότι ορισμένα νοσοκομεία θα αρχίσουν να κλείνουν τις γεννήτριες τους σε τρεις ημέρες εάν δεν λάβουν καύσιμα, για να διαχειριστούν τη μικρή ποσότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στη Γάζα. Ο ΟΗΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους για την επανέναρξη της εισόδου αγαθών, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, ώστε να μπορέσει και πάλι να αρχίσει να διαχειρίζεται τις εισερχόμενες προμήθειες.

«Ο OCHA – μαζί με την UNRWA, την Υπηρεσία Δράσης κατά των Ναρκών του ΟΗΕ και το Τμήμα Ασφάλειας του ΟΗΕ – ήταν στο πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ και της Ράφας για να αξιολογήσουν την κατάσταση ασφαλείας. Η περιοχή είναι εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη, καθιστώντας αδύνατο για τις οργανώσεις να διανείμουν τρόφιμα στην κλίμακα που έκαναν προηγουμένως. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σειρά προκλήσεων, εν μέσω ενεργών εχθροπραξιών. Εν τω μεταξύ, τα συντρίμμια στους δρόμους έχουν καταστήσει αδιάβατες εως τώρα αυτές τις διαδρομές. Διερευνούμε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του περιφραγμένου δρόμου ή άλλων διαδρομών» σημείωσε ο κ. Xακ.

Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Την 217η ημέρα του πολέμου, το Ισραήλ πολλαπλασιάζει σήμερα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση, δίχως συμφωνία, της ισραηλινής αντιπροσωπείας κι αυτής της Χαμάς από το τραπέζι των έμμεσων διαπραγματεύσεων με σκοπό να υπάρξει εκεχειρία και να αποτραπεί ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν πυρά πυροβολικού εναντίον της Ράφας και αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας και στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στον βορρά.

Παράλληλα, η Χαμάς διένειμε σε άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις μήνυμα για την κατάσταση, όπως τη βλέπει, ως προς τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που επαναλήφθηκαν από προχθές Τετάρτη στο Κάιρο.

«Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής», αναφέρει επιστολή της Χαμάς προς άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις — το κίνημα αναφέρεται πάγια στο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο.

Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο έπειτα από «δύο ημέρες διαπραγματεύσεων», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, διαβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται, με σκοπό να υπάρξει «σύγκλιση απόψεων» των αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο διευθυντής της CIA, ο Γουίλιαμ Μπερνς, που συμμετείχε ενεργά στις συνομιλίες, κάνοντας παράλληλα επαφές στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ, επιστρέφει σήμερα στις ΗΠΑ, γννωστοποίησε από την πλευρά του ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Η Χαμάς άναψε πράσινο φως στην πρόταση που της είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές και προέβλεπε, σύμφωνα με στέλεχός της, τρεις φάσεις με διάρκεια 42 ωρών εκάστη, συμπεριλαμβανομένων της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων και της ανταλλαγής ισραηλινών ομήρων στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε πως η πρόταση αυτή βρισκόταν «μακριά από τις απαιτήσεις» της, επαναλαμβάνοντας πως εναντιώνεται σε οριστική κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ίδια, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει «νικηθεί».

Μόνοι μας

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει απαραίτητο να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου κατ’ αυτόν κρύβονται τα «τελευταία» τάγματα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, αλλά έχουν επίσης βρει καταφύγιο κάπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές, εξαιτίας του πολέμου.

Αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν από την Τρίτη «στοχευμένες» επιχειρήσεις στην ανατολική Ράφα, ενώ κατέλαβαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του σημείου διέλευσης των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο — κλείνοντας την πιο νευραλγικής σημασίας πύλη εισόδου οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε να αναστείλει τις παραδόσεις ορισμένων τύπων βομβών σε περίπτωση μείζονος επιχείρησης στη Ράφα, απευθύνοντας την πιο αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον —του βασικού προμηθευτή όπλων του Ισραήλ— από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ ιστορικού προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.170 και πλέον ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Πάνω από 250 άνθρωποι απήχθησαν και 128 παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα, από τους οποίους ωστόσο οι 36 πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά υπολογισμούς του ισραηλινού στρατού.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, που υποσχέθηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 34.904 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού κινήματος.

«Αν χρειαστεί να μείνουμε μόνοι μας, θα μείνουμε μόνοι μας. Το έχω ήδη πει, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», πέταξε χθες ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, προφανώς απευθυνόμενος στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του έχουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά στη διάθεσή τους για να φέρουν σε πέρας «την αποστολή στη Ράφα».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε εξάλλου πως δυνάμεις του σκότωσαν «περίπου πενήντα» παλαιστίνιους μαχητές στην ανατολική Ράφα.

Χθες βράδυ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι κι επανέλαβε την αμερικανική αντίθεση σε «στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα» και την «απόρριψη» κάθε «εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα».

Οι ήχοι, οι κρότοι «των αρμάτων μάχης», «του πυροβολικού» και «των αεροπορικών βομβαρδισμών» είναι «ακατάπαυστοι», ο κόσμος «φοβάται, ψάχνει ασφαλές μέρος», αφηγήθηκε εκτοπισμένος, ο Άμπντελ Ραχμάν.

Άρματα μάχης παντού

Παρότι προχθές Τετάρτη άνοιξε ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, που παρέμενε κλειστό επί τρεις ημέρες εξαιτίας εκτοξεύσεων ρουκετών σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, η διανομή βοήθειας παραμένει εγχείρημα «εξαιρετικά δύσκολο», υπογράμμισε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέα ντε Ντομένικο, ο επικεφαλής του παραρτήματος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Είναι τρελό», ο ισραηλινός στρατός «ανέπτυξε άρματα μάχης παντού, στρατιώτες στο πεδίο, βομβαρδίζει την ανατολική Ράφα και μάς λέει να πάμε να βρούμε καύσιμα και βασικά προϊόντα» σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ «γνωρίζει πως απλούστατα δεν μπορούμε να πάμε», επέμεινε.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική», υπερθεμάτισε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, προειδοποιώντας ότι εάν δεν επιτραπεί η είσοδος καυσίμων, «οι θερμοκοιτίδες για τα πρόωρα νεογνά δεν θα τροφοδοτούνται πλέον, παιδιά και οικογένειες θα αφυδατωθούν ή θα πίνουν νερό που δεν είναι πόσιμο και οι υπόνομοι θα ξεχειλίσουν διασπείροντας ασθένειες».

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σήμερα στο πρόγραμμα ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ