Όλες οι γυναίκες του Μακρόν- Το δίλημμα ανάμεσα σε τρεις

18 mins read

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να ορίσει μια γυναίκα πρωθυπουργό, δήλωσε χθες ο Κλεμάν Μπον, υφυπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Γάλλου πρωθυπουργού.
Υπάρχουν πολλές γυναίκες πολιτικοί που αντιστοιχούν σε αυτό το προφίλ και τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε κυνήγι ονομάτων.

Το όνομα της Ελιζαμπέτ Μπορν, νυν υπουργού Εργασίας, είναι αυτό που κυκλοφορεί πολύ και φιγουράρει ανάμεσα στα φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού. Η Μπορν προέρχεται από την αριστερά και έχει συνεργαστεί με τους πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργούς Λιονέλ Ζοσπέν και Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Επί Μακρόν, θήτευσε αρχικά ως υπουργός Μεταφορών και στη συνέχεια ως υπουργός Εργασίας και τα κατάφερε, αφού πέρασε τόσο τη μεταρρύθμιση για τα τρένα όσο και τη μεταρρύθμιση για το ταμείο ανεργίας.

Τα αρνητικά στην περίπτωση της Μπορν είναι πως δεν έχει ποτέ εκλεγεί και κυρίως ότι δεν ενσαρκώνει την ανανέωση, την οποία επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν για το ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του. Η ίδια, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να επιλεγεί ως πρωθυπουργός, απέφυγε να απαντήσει.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, βρισκόταν επίσης στη λίστα των γυναικών που επιθυμούσε ο Μακρόν για τη θέση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Les Echos», τη Λαγκάρντ πρότεινε στον Μακρόν ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Η Λαγκάρντ προέρχεται από τη δεξιά και έχει θητεύσει υπουργός Εμπορίου επί Ζακ Σιράκ και υπουργός Οικονομίας επί Σαρκοζί, πριν αναλάβει τις υψηλές, διεθνείς θέσεις. Ωστόσο, αν επιλεγόταν, θα ήταν η τρίτη πρωθυπουργός προερχόμενη από τη δεξιά, μετά τον Εντουάρ Φιλίπ και τον Ζαν Καστέξ, γεγονός που θα αδυνάτιζε τα ανοίγματα του Εμανουέλ Μακρόν προς την αριστερά, η οποία συνέβαλε στην πρόσφατη επικράτησή του έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Εξάλλου, η ίδια η Λαγκάρντ απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Θα βρίσκομαι στη Φραγκφούρτη [έδρα της ΕΚΤ] ως το 2027. Δεν συνηθίζω να εγκαταλείπω κάτι στη διαδρομή», δήλωσε η σιδηρά κυρία, μιλώντας στον σταθμό France Inter.

Σύμφωνα με πολλά γαλλικά ΜΜΕ, η Nathalie Kosciusko-Morizet θα μπορούσε να είναι η επιλογή του Μακρόν για την πρωθυπουργία. Προέρχεται επίσης από τη δεξιά, ήταν υπουργός Οικολογίας του Νικολά Σαρκοζί και, αν επιλεγεί, «θα κατάφερνε ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στο δεξιό κόμμα ”Οι Ρεπουμπλικανοί”, ενόψει βουλευτικών εκλογών», όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα.
Άλλο πρόσωπο, που επικαλείται η εφημερίδα «JDD», είναι η Nicole Notat. Επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού σωματείου της Γαλλίας, της CFDT, από το 1992 ως το 2002, θα είχε το ιδανικό προφίλ για την κοινωνική δράση που επικαλέστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. Στήριξε τον Μακρόν από το 2017 και συνεργάστηκε στενά με την κυβέρνησή του και με τον υπουργό Υγείας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα