Η Όμικρον τρομάζει, τα μίνι lockdown επιστρέφουν – Τι ισχύει στην ΕΕ

27 mins read

Υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον, η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα και επαναφέρουν τα μίνι lockdown, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής που έχει φέρει πανικό σε όλο τον κόσμο.

Ο ΠΟΥ τις κυβερνήσεις να είναι προετοιμασμένες για μία ακόμα θύελλα κορωνοϊού που θα σαρώσει την Ευρώπη.

Ήδη η νέα παραλλαγή έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες, όπως στη Δανία και την Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία κλείνει μπαρ και εφαρμόζει τηλεργασία

Στο πλαίσιο αυτό, η Πορτογαλία έδωσε την Τρίτη εντολή για κλείσιμο των κλαμπ και των μπαρ και ζήτησε από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον τις 9 Ιανουαρίου, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά της Covid-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρειάζεται αρνητικό τεστ Covid για τη διαμονή σε ξενοδοχεία της Πορτογαλίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η Πορτογαλία διαθέτει ποσοστό εμβολιασμού – ρεκόρ, στο 87,9%. 

Κυρίαρχη η μετάλλαξη Omicron στη Δανία

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την πρώτη ανίχνευσή της στη χώρα, η παραλλαγή Όμικρον επικρατεί πλέον στη Δανία. Απέναντι στην παραλλαγή και στα ημερήσια ρεκόρ του αριθμού κρουσμάτων, η βόρεια χώρα επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού επιβάλλοντας πιο περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας την πολιτιστική ζωή και πολλούς χώρους ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Το ποσοστό εμβολιασμού στη Δανία είναι στο 77,6%

Ολλανδία: Εορταστικό lockdown

Οι εμπορικοί δρόμοι στην Ολλανδία είναι κλειστοί και τα σχέδια των πολιτών για τις γιορτές των Χριστουγέννων βρίσκονται στον αέρα καθώς η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς λοκντάουν με στόχο τον περιορισμό την αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που προκαλούνται από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το αιφνιδιαστικό λοκντάουν, επιβάλλοντας το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων καθώς και των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων, των μουσείων και άλλων δημόσιων χώρων από σήμερα μέχρι τουλάχιστον και τις 14 Ιανουαρίου.

Το ποσοστό εμβολιασμού στην Ολλανδία είναι στο 65,9%

Μίνι lockdown στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε την Τρίτη με τους ηγέτες των κρατιδίων στην επιβολή περιορισμών στις κοινωνικές επαφές, που θα ισχύουν για όλους – ακόμη και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει – και θα ισχύουν από την επόμενη εβδομάδα.

Οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή «το αργότερο» στις 28 Δεκεμβρίου – στοχεύουν στο να αποτρέψουν τους πολίτες από το να διοργανώσουν μεγάλους εορτασμούς για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» είχε δώσει στη δημοσιότητα σύσταση για «τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό επαφών», με έναρξη «άμεσα» και έως τουλάχιστον τα μέσα Ιανουαρίου.

Ετσι, «το αργότερο» τις 28 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων – ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους και ιαθέντες – ενώ δεν συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμείνουν κλειστά και οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga, θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.

Το ποσοστό εμβολιασμού στη Γερμανία είναι στο 70,3%

Αυστρία: Προσωρινή χαλάρωση του lockdown για ανεμβολίαστους τις γιορτές

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επέβαλε εκ νέου lockdown τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι προχωρά στην προσωρινή χαλάρωση του lockdown για αυτούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της Covid-19 την περίοδο των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λόγω μείωσης των κρουσμάτων.

«Τα Χριστούγεννα πρέπει να μας δείξουν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επαφή με τους αγαπημένους μας και πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος μαζί τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν.

Το ποσοστό εμβολιασμού στην Αυστρία είναι στο 71,1%

Facebook Comments