ΑρχικήΚόσμοςΌπου φύγει- φύγει οι Ρώσοι για να γλιτώσουν την επιστράτευση- Απίστευτες εικόνες...

Όπου φύγει- φύγει οι Ρώσοι για να γλιτώσουν την επιστράτευση- Απίστευτες εικόνες σε σύνορα και πτήσεις

Τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί στα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας με εκατοντάδες Ρώσους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα μετά τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η κίνηση του Πούτιν να ενεργοποιήσει αρχικά τουλάχιστον τους έφεδρους, ώθησε πολλούς νέους Ρώσους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία προκειμένου να γλιτώσουν τη στράτευση.


Αμέσως μετά την κήρυξη επιστράτευσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πτήσεις χωρίς επιστροφή προς το εξωτερικό έγιναν ανάρπαστες και πολλοί Ρώσοι κατέφυγαν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πωλούν εισιτήρια σε Ρώσους άνδρες ηλικίας 18-65 ετών, εκτός εάν μπορούν να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία έγκρισης για ταξίδι από το Υπουργείο Άμυνας.

 

 

Η αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, Ιρίνα Βολκ, σε δήλωση που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, είπε ότι οι Αρχές ανέκοψαν τις προσπάθειες πολιτών να πραγματοποιήσουν, όπως αποκαλούσε, μικρές διαδηλώσεις.

«Σε ορισμένες περιοχές, έγιναν προσπάθειες για μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες που συγκέντρωσαν έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων», φέρεται να είπε η Volk.

Σε διαδηλώσεις καλεί η αντιπολίτευση

Το αντιπολιτευόμενο κίνημα Vesna κάλεσε σε διαμαρτυρίες, λέγοντας: «Χιλιάδες Ρώσοι άνδρες, οι πατέρες, τα αδέρφια και οι σύζυγοί μας, θα μπουν στο κρεατομηχανή του πολέμου. Για τι θα πεθάνουν; Τι θα κλαίνε οι μαμάδες και τα παιδιά;».

Η εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε ότι η οργάνωση ή η συμμετοχή σε διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Οι αρχές έχουν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις πριν από άλλες διαδηλώσεις. Η Τετάρτη ήταν οι πρώτες πανεθνικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις από την έναρξη των μαχών στα τέλη Φεβρουαρίου.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο της Μόσχας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία σε έναν κεντρικό εμπορικό δρόμο.

Στην Αγία Πετρούπολη, οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να περικυκλώνουν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών και να τους κρατούν έναν προς έναν, φορτώνοντάς τους σε ένα λεωφορείο. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Καμία επιστράτευση!»

Μαρτυρίες διαδηλωτών

«Όλοι είναι φοβισμένοι. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά το να βγεις έξω τώρα είναι πολύ επικίνδυνο, διαφορετικά θα υπήρχαν πολύ περισσότεροι άνθρωποι», είπε ο διαδηλωτής Βασίλι Φεντόροφ, ένας φοιτητής που φορούσε ένα σύμβολο ειρηνιστή στο στήθος του.

«Βγήκα στη συγκέντρωση σχεδιάζοντας να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι τους έχουν ήδη συλλάβει όλους. Αυτό το καθεστώς έχει καταδικάσει τον εαυτό του και καταστρέφει τη νεολαία του», είπε ο Αλεξέι, ένας 60χρονος κάτοικος που αρνήθηκε να δώσει το επίθετό του.

«Γιατί υπηρετείτε τον Πούτιν, έναν άνθρωπο που είναι στην εξουσία 20 χρόνια!» ένας νεαρός διαδηλωτής φώναξε σε έναν αστυνομικό.

«Ήρθα να πω ότι είμαι κατά του πολέμου και της επιστράτευσης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Οξάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν το μέλλον μου για μένα; Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Οι χώρες της Βαλτικής κλείνουν τα σύνορα στους Ρώσους

Οι χώρες της Βαλτικής και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, που συνορεύουν με τη Ρωσία, δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε Ρώσους που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση, δήλωσαν από πλευρά τους οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών.

«Η άρνηση να εκτελέσει κανείς τα πολιτικά καθήκοντά του στη Ρωσία ή η επιθυμία να μην το πράξει, δεν συνιστούν επαρκή λόγο για να του χορηγηθεί άσυλο σε άλλη χώρα», σχολίασε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για την άρνηση αυτή. Το υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας διευκρίνισε ότι κάθε αίτηση για άσυλο θα εξεταστεί ξεχωριστά.

Οι τρεις χώρες και η Πολωνία άρχισαν να διώχνουν τους Ρώσους πολίτες από τα σύνορά τους τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν όσο η χώρα τους είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι Ρώσοι αντιφρονούντες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, οι οδηγοί φορτηγών, οι πρόσφυγες, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χώρες της ΕΕ και εκείνοι που θέλουν να επισκεφθούν συγγενικά πρόσωπα.

Το Ελσίνκι θα προετοιμάσει “εθνική λύση” 

Η κυκλοφορία των οχημάτων που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η φινλανδική συνοριοφυλακή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική Ρωσία μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης εφέδρων, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άντι Καϊκόνεν.

Ωστόσο χθες ο αριθμός των ανθρώπων που διέρχονταν από τα σύνορα ήταν χαμηλότερος από αυτόν του σαββατοκύριακου, διευκρίνισε ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της φινλανδικής συνοριοφυλακής Μάτι Πιτκανιίτι.

Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Η συνοριοφρουρά βρίσκεται σε ετοιμότητα σε εννέα σημεία ελέγχου, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Χθες το βράδυ η φινλανδική συνοριοφυλακή είχε ανακοινώσει ότι η κυκλοφορία στα σύνορα ήταν “φυσιολογική” μετά την ανακοίνωση από τον Πούτιν της επιστράτευσης εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η κατάσταση “δεν έχει αλλάξει σημαντικά”, ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για μεγάλες ουρές αναμονής αρκετών χιλιομέτρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι η Φινλανδία θα προετοιμάσει μια “εθνική λύση” για να περιορίσει ή ακόμη και να μπλοκάρει τελείως τη διέλευση “Ρώσων τουριστών” στο έδαφός της.

Η χώρα, η οποία αντιμετώπισε πολλές αμφιλεγόμενες διελεύσεις Ρώσων το καλοκαίρι, ήδη μείωσε αυτόν τον μήνα στο ένα δέκατο τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) που χορηγεί σε Ρώσους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο σήμερα είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία και επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της Ρώσοι πολίτες που έχουν βίζες της ζώνης Σένγκεν, μετά την απόφαση της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής στις αρχές του μήνα να εμποδίσουν την είσοδο μεγάλου μέρους των Ρώσων πολιτών.

Θέλοντας και αυτή να σκληρύνει τη γραμμή της, η φινλανδική κυβέρνηση “αποφάσισε να προετοιμάσει μια εθνική λύση (…) για το πώς να περιορίσει ή να εμποδίσει τελείως την τουριστική αυτή κίνηση” Ρώσων, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Τα μέτρα αυτά “θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα νομοθεσία, η οποία θα υιοθετηθεί πολύ γρήγορα, ή μια ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας”, διευκρίνισε.

“Η Φινλανδία δεν θέλει πλέον να είναι μια χώρα διέλευσης για (αυτούς που έχουν) βίζα Σένγκεν η οποία έχει εκδοθεί από άλλες χώρες. Θέλουμε εφεξής να θέσουμε αυτού του είδους τις διελεύσεις υπό έλεγχο”, πρόσθεσε.

Το Ελσίνκι ζητεί μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση επί του ζητήματος αυτού, αλλά “δεν μπορεί να είναι βέβαιο ότι αυτή θα έρθει γρήγορα”, κατέληξε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Ilta-Sanomat χθες, περίπου το 70% των Φινλανδών θέλει να δει να παύει η χορήγηση τουριστικών θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους.