Ουγγαρία: Δεν θα συλλάβει τον Πούτιν αν μπει στο έδαφός της

7 mins read

Αν ναι η Ουγγαρία έχει υπογράψει και επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεν θα εκτελούσε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, προσθέτοντας ότι η σύλληψη δεν θα είχε καμία νομική βάση. Το ΔΠΔ ανέφερε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρείται ότι ο Πούτιν φέρει προσωπικά ποινική ευθύνη.

Ερωτηθείς αν ο Πούτιν θα συλλαμβανόταν σε περίπτωση εισόδου του στην Ουγγαρία, ο προσωπάρχης του Ορμπάν, Γκεργκέλι Γκούλιας, είπε σε ενημέρωση των συντακτών ότι το Καταστατικό της Ρώμης δεν είναι ενσωματωμένο στο νομικό σύστημα της Ουγγαρίας.

“Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι πολύ εύστοχες καθώς οδηγούν τα πράγματα προς την περαιτέρω κλιμάκωση και όχι προς την ειρήνη, αυτή είναι η προσωπική μου υποκειμενική γνώμη”, πρόσθεσε ο Γκούλιας.

Ο Πούτιν, που είναι εν ενεργεία πρόεδρος κι έχει εκδοθεί σε βάρος ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, είναι απίθανο να καταλήξει στο δικαστήριο σύντομα. Αλλά το ένταλμα σημαίνει ότι θα μπορούσε να συλληφθεί και να σταλεί στη Χάγη εάν ταξιδέψει σε οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΔΠΔ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα