Ουκρανία: Χιλιάδες παιδιά εγκαταλείπουν την χώρα τους – Έγιναν πρόσφυγες εν μια νυκτί (photos)

11 mins read

Με όση δύναμη τους έχει απομείνει και λιγοστά πράγματα που μπορούν να μεταφέρουν, οι πολίτες της Ουκρανίας προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου.

Γυναίκες και παιδιά, εγκαταλείπουν την χώρα τους και φτάνουν στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, την ώρα που οι ρωσικοί πύραυλοι σφυροκοπούν το Κίεβο και η κυβέρνηση καλεί τους άνδρες να παραμείνουν στη χώρα τους και να πολεμήσουν. Οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών απαγορεύεται να περάσουν τα σύνορα, αφού μπορεί να επιστρατευθούν.

Πολλοί πρόσφυγες περιμένουν επί ώρες, μέσα στο κρύο, για να μπορέσουν να βρουν καταφύγιο σε κάποια γειτονική χώρα. Στην Πολωνία, μια χώρα που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές κοινότητες της περιοχής, περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιοι περίμεναν από 6 έως και 12 ώρες για να περάσουν στη χώρα. Ανάμεσα τους και πολλά μικρά παιδιά που αναγκάστηκαν να αφήσουν το σπίτι τους, το γνώριμό τους περιβάλλον, εν μια νυκτί.

Με κουκλάκια στα χέρια και ζωγραφιές – ευχαριστήρια μηνύματα για τις χώρες όπου θα φιλοξενηθούν, επιβιβάζονται σε τρένα, λεωφορεία ή αεροπλάνα. Φεύγουν με όποιο μέσο ώστε να μαζί με τις μητέρες τους να βρουν μια ασφαλή στέγη.

Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία που έχουν περάσει στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες κλιμακώνεται και πλέον ανέρχεται σε 368.000.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να φύγουν στο εξωτερικό και τα 3 εκατομμύρια από αυτούς θα κατευθυνθούν στην Πολωνία.

Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας εξαντλούνται τα καύσιμα, τα ιατρικά εφόδια και τα μετρητά ενώ οι πολίτες παραμένουν σε κρύα καταφύγια.

Facebook Comments