ΑρχικήΚόσμοςΠαρά την απαγόρευση του Μαδούρο η Βραζιλία επιμένει στην ανθρωπιστική βοήθεια

Παρά την απαγόρευση του Μαδούρο η Βραζιλία επιμένει στην ανθρωπιστική βοήθεια

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βραζιλιάνικης προεδρίας, στρατηγό ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους, η Βραζιλία -παρά την ανακοίνωση του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο- η Βραζιλία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα παραμείνουν αποθηκευμένα στην παραμεθόρια πόλη Πακαράιμα ωσότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας του την 23η Ιανουαρίου, να μπορέσει να στείλει φορτηγά για να παραλάβουν τη βοήθεια.
Ο Νικολάς Μαδούρο διεμήνυσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα κλείσει τα σύνορα με τη Βραζιλία και ότι το ίδιο μέτρο ενδέχεται να ληφθεί στα σύνορα με την Κολομβία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, «η βραζιλιάνικη κυβέρνηση δεν εντοπίζει προς το παρόν καμία πιθανότητα να υπάρξουν προστριβές, διότι μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Χέγκου Μπάχους, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιμελητειακή της υποστήριξη ώστε να γίνει εφικτή η παραλαβή και η διανομή των ποσοστήτων των τροφίμων και φαρμάκων το Σάββατο, όπως επιδιώκει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.
Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό θα μετέβαινε στα σύνορα με την Κολομβία, ώστε να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι ΗΠΑ. Ο Νικολάς Μαδούρο εναντιώνεται στην είσοδο της βοήθειας στη χώρα του, ενώ χαρακτηρίζει την επιχείρηση ως το προοίμιο μίας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.