ΑρχικήΚόσμοςΠέδρο Σάντσεθ: «Το μπλακάουτ δεν συνδέεται με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας»- Τα φωτοβολταϊκά...

Πέδρο Σάντσεθ: «Το μπλακάουτ δεν συνδέεται με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας»- Τα φωτοβολταϊκά βλέπουν οι Ισπανοί ως αιτία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αντέκρουσε το επιχείρημα που διατυπώθηκε ότι το μπλακάουτ συνδέεται με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας στην Ισπανία, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που προήλθαν κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Με το χθεσινό μπλακάουτ οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής «αποσυνδέθηκαν» από το ισπανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως «η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν ήταν πλέον ισχυρή», τόνισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

«Όσοι συνδέουν αυτό το περιστατικό με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας είτε ψεύδονται εν γνώσει τους, είτε δείχνουν την άγνοια τους», επέμεινε.

Το ισπανικό Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN) ανακοίνωσε χθες ότι από το κολοσσιαίο μπλακάουτ οι αντιδραστήρες των πυρηνικών σταθμών (Almaraz II, Ascó I και II, Vandellós II) έκλεισαν αυτόματα -σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους,- με το CSN να διαβεβαιώνει ότι «το συμβάν δεν είχε καμία επίπτωση στους εργαζόμενους, το κοινό ή το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διαδικασία επαναλειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συνεχίζεται, με τη σύνδεσή τους με το ισπανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό καταδεικνύει ότι «με μεγαλύτερη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια, η αποκατάσταση δεν θα ήταν τόσο γρήγορη όσο αυτή που είδαμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, αντί για λύση, αποτελούν πρόβλημα» επειδή «χρειάστηκε να ανακατευθύνουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε αυτούς για να διατηρήσουμε τους αντιδραστήρες τους σταθερούς», συνέχισε.

Ο ισπανικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Eléctrica απέκλεισε την Τρίτη την κυβερνοεπίθεση ως αιτία της γενικευμένης διακοπής ρεύματος στην Ιβηρική Χερσόνησο και έδειξε ως πιθανότερη αιτία ένα πρόβλημα στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Red Eléctrica απέκλεισε την κυβερνοεπίθεση, το ανθρώπινο λάθος, ή κάποιο ασυνήθιστο μετεωρολογικό ή ατμοσφαιρικό φαινόμενο για το μπλακ άουτ.

Ο Εδουάρδο Πριέτο, διευθυντής των υπηρεσιών λειτουργίας της Red Eléctrica επεσήμανε δύο περιστατικά «αποσύνδεσης», τα οποία πιθανότατα αφορούν την παραγωγή με ηλιακή ενέργεια.

Τα στοιχεία της Red Eléctrica δείχνουν ότι την ώρα του μπλακ άουτ η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια παρείχε σχεδόν το 59% του ηλεκτρικού ρεύματος της Ισπανίας, ενώ η αιολική ενέργεια παρείχε σχεδόν το 12%, η πυρηνική ενέργεια σχεδόν το 11% και οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου το 5%. Σχεδόν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας χάθηκε ξαφνικά, μέσα σε διάστημα 5 δευτερολέπτων!

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει τα γεγονότα, θα καταστήσει υπεύθυνους τους ιδιωτικούς φορείς και θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ μια διακοπή ρεύματος όπως αυτή της Δευτέρας.

Μετά το μαζικό μπλακάουτ που έπληξε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο χθες, αρκετές φωνές εκφράστηκαν επικριτικά για τη φύση του ισπανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας έχει μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Εσείς προκαλέσατε το μπλακάουτ με τις επιζήμιες ενεργειακές πολιτικές σας», δήλωσε στο X ο πρόεδρος του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και χρόνια την αύξηση της πυρηνικής ενέργειας, επικρίνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Το γεγονός ότι το σύστημα στην Ιβηρική λειτουργούσε κυρίως με αιολική και ηλιακή ενέργεια το μεσημέρι της Δευτέρας δεν βοήθησε», τόνισε σε σημείωμά του ο Λίον Χέρθ, καθηγητής ενεργειακής πολιτικής στη Σχολή Hertie στο Βερολίνο.

Μια αστάθεια που επισημάνθηκε επίσης από την Πραθίκσα Ράμντας, αναλύτρια της Rystad Energy, για την οποία «οι έντονες διακυμάνσεις στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το δίκτυο».

Πάντως, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως σήμερα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

 

Έρευνες ξεκινάει και η Κομισιόν, έχοντας λάβει και αποδεχθεί τα σχετικά αιτήματα από Ισπανία και Πορτογαλία. Σε αυτές συμμετέχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες που αναμένεται να εκδώσουν τα πορίσματά τους εντός έξι μηνών.

Σύμφωνα επίσης με την El Pais πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία, λόγω συνθηκών που πιθανώς σχετίζονται με το μπλακ άουτ.

Συγκεκριμένα, μια 46χρονη γυναίκα που ήταν στο σπίτι της συνδεδεμένη με μηχάνημα οξυγόνου για να την βοηθά να αναπνέει, πέθανε αφού η συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ νότια της Μαδρίτης ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, η οποία πιθανώς προκλήθηκε από κερί.

Επίσης, διερευνόνται τα αίτια θανάτου ενός ζευγαριού και του γιου τους από την Ουρένσε, οι οποίοι, σύμφωνα με επίσημο εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων, βρέθηκαν νεκροί σήμερα το πρωί μέσα στο σπίτι τους στην Ταμποαδέλα. Πράκτορες και ιατροδικαστές από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Γαλικίας διερευνούν εάν η οικογένεια πέθανε λόγω δυσλειτουργίας μιας οικιακής γεννήτριας ή κάποιας συσκευής που τροφοδοτείται με καύσιμο ή λόγω εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα.

Τι αναφέρει για τα αίτια του μπλακ άουτ η προκαταρκτική εκτίμηση
Νωρίτερα η REE, η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική εκτίμηση για τα αίτια του χθεσινού μπλακ άουτ που έπληξε κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία αποκλείει την κυβερνοεπίθεση και διαβεβαιώνει ότι δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου.

Η Ισπανία την επόμενη μέρα

Οι κάτοικοι της Μαδρίτης επέστρεψαν σήμερα στις εργασίες τους αντλώντας τα διδάγματα από τη διακοπή ρεύματος που έπληξε χθες, Δευτέρα, την Ιβηρική Χερσόνησο και φτιάχνοντας έναν κατάλογο με τις προμήθειες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπισή της –ραδιόφωνα με μπαταρίες, κεριά ή γκαζάκια.

Όπως και δεκάδες εκατομμύρια συμπατριώτες του, ο Βαλεντίν Σαντιάγο, περιβαλλοντικός τεχνικός, δεν ξεχνά τη χθεσινή ημέρα.

Σήμερα το πρωί δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα για να πάει στη δουλειά του, σε αντίθεση με χθες το βράδυ που έκανε τον πενταπλάσιο χρόνο για να επιστρέψει στο σπίτι του από το εργοτάξιο στο οποίο εργάζεται στην καρδιά της Μαδρίτης.

Ωστόσο τώρα πια ξέρει ότι «πρέπει πάντα να έχεις πάνω σου μετρητά» και σκοπεύει να αγοράσει σύντομα ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες και φακούς. Επίσης «ποτέ μα ποτέ δεν θα αποχωριστώ το γκαζάκι μου», βεβαιώνει.

Ο συνάδελφός του Μάριο Μποφάνο, επίσης περιβαλλοντικός τεχνικός, ηλικίας 29 ετών, έφτασε και αυτός σήμερα στη δουλειά του χωρίς προβλήματα. «Συνειδητοποίησα πόσο πολύ εξαρτόμαστε από το ρεύμα, σε ποιο βαθμό όλα στηρίζονται στο ηλεκτρικό», φιλοσοφεί προτού αρχίσει να εργάζεται.

«Μας έδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε, από μια πλευρά μας έκανε καλό», σημειώνει παράλληλα η Μαρία Χεσούς Κόμπος, μια 50χρονη δικηγόρος που ρώτησε σήμερα το πρωί μια δημοσιογράφος του AFP σε λεωφορείο.

Αυτό που λέει ότι την εξέπληξε είναι το «πόσο πολιτισμένα συμπεριφέρθηκαν οι άνθρωποι», παρά την απουσία φωτεινών σηματοδοτών. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση», λέει.

Στο Ρεκολέτος, σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου, η κυκλοφορία αποκαθίσταται σιγά-σιγά. Η Χένιφερ Μένα, υπάλληλος της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρείας Renfe, αναφέρεται στην «ψυχραιμία» με την οποία δεχόταν ο κόσμος τις ανακοινώσεις για προβλήματα: «Ναι, υπάρχει καθυστέρηση, αλλά πάντα υπάρχει», λέει, ξεσπώντας σε γέλια.

«Σήμερα είναι μια μέρα όπως οι άλλες», σημειώνει παράλληλα η 76χρονη Χοσέφα Λουθένιο, αλλά η χθεσινή «ήταν φρικτή», καθώς αναγκάστηκε να ανέβει 11 ορόφους με τα πόδια: «Μόλις ανέβηκα, δεν ξανακατέβηκα ποτέ», συμπληρώνει. Σήμερα το πρωί ωστόσο επέστρεψε στη ρουτίνα της: πήρε το λεωφορείο για να πάει να δει μια έκθεση.

Από την «οδύσσειά της» για τρεις ώρες, η Ρόθιο Βιθέντε, μια 44χρονη οικιακή βοηθός, κρατά μόνον τη γενναιοδωρία αυτού του «κυρίου που τη δάνεισε δύο ευρώ» για να αγοράσει το εισιτήριό της για το λεωφορείο καθώς δεν είχε μετρητά.

«Τι κάνεις Χοσέ; Πώς πήγε χθες; Με ποιο τρόπο γύρισες;»: Σε καφετέρια της Μαδρίτης, όλες οι συζητήσεις γυρνούν γύρω από τη μεγάλη διακοπή ρεύματος. Η Μπιάνκα, που σερβίρει, λέει ότι αυτό που έμαθε από την πλευρά της είναι ότι πάντα πρέπει να έχεις στο σπίτι σου κεριά «για κάθε περίπτωση».

Στην τηλεόραση στον τοίχο, ένα ειδησεογραφικό κανάλι μεταδίδει συνέχεια εικόνες από το χθεσινό χάος στη χώρα.

«Επιστροφή στην καθημερινότητα, επιστροφή στην καθημερινότητα (…) Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», λέει ο 52χρονος χρηματιστής Χουάν, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει στη δημοσιότητα το επώνυμό του.

«Ας σταματήσουμε δύο δευτερόλεπτα για να σκεφτούμε» αυτό που συνέβη, προτείνει, ενώ κάθεται με συναδέλφους του για πρωινό. Εκείνος συνεχίζει να σκέφτεται όλα όσα αντιπροσωπεύει ο ηλεκτρισμός για την κοινωνία, «τα νοσοκομεία, τους θαλάμους ψύξης (…) όχι τόσο για τους ανθρώπους που εργάζονται σε γραφεία».

Η 50χρονη συνάδελφός του Σουσάνα, η οποία δεν θέλησε επίσης να δώσει το επώνυμό της στη δημοσιότητα, λέει ότι εκείνης της έγινε πια μάθημα: «Να έχω αθλητικά (…) Θεέ μου, τα τακούνια (…)», λέει περιγράφοντας τη διαδρομή μιάμισης ώρας που έκανε την προηγούμενη ημέρα με γόβες.

«Θα πρέπει να πάρω ένα ραδιόφωνο, κεριά, μπαταρίες και κονσέρβες με φασόλια», προσθέτει.

Ο Μάρκος Γκαρθία, ένας 32χρονος δικηγόρος που περιμένει το λεωφορείο, διαπιστώνει και αυτός «την απόλυτη εξάρτηση από τα τεχνολογικά συστήματα». Ωστόσο σημειώνει ότι «ήταν ένα απόγευμα ανάπαυλας, μια παύση από την τεχνολογία, μια απροσδόκητη αποσύνδεση. Δεν θα ήταν το ίδιο αν αυτό είχε συμβεί μόνο σε μένα, αλλά αυτό συνέβη σε όλον τον κόσμο (…) Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα μετά την πανδημία, όλα μας φαίνονται πιο απλά».