ΑρχικήΚόσμοςΠηγές Κομισιόν: «Η γ’ δόση εμβολίου επαρκεί για τουλάχιστον 12 μήνες»

Πηγές Κομισιόν: «Η γ’ δόση εμβολίου επαρκεί για τουλάχιστον 12 μήνες»

Πηγή της Κομισιόν, ανέφερε στην EURACTIV, ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν δείξει ότι η τρίτη ενισχυτική δόση θα μπορούσε να προσφέρει τρεις φορές περισσότερη προστασία σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δόσεις.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τρεις δόσεις θα μπορούσε να εξασφαλίσει ανοσία έναντι του COVID για «τουλάχιστον 12 μήνες», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η επιλογή τέταρτης δόσης δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Η ίδια πηγή ανέλυσε και το πώς θα προσεγγίσει η Κομισιόν την πανδημία το 2022.

Η EURACTIV επικοινώνησε με την Κομισιόν με αφορμή της απόφαση της Ελλάδας να χορηγήσει τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

«Δεν υπάρχει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τέταρτη δόση καθώς η προστασία που προσφέρεται από την τρίτη ενισχυτική δόση είναι τρεις φορές πιο ισχυρή συγκριτικά με τις δυο πρώτες», είπε η πηγή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η προστασία αυτή μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, το ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ καθώς το 66,3% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 35,3% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέφρασε την Τρίτη αμφιβολίες για τη χορήγηση μιας τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, λέγοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δεν συνιστά μια «βιώσιμη» στρατηγική, ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο.

Αυτή η δήλωση βρίσκεται σε αντίθεση με την γραμμή των φαρμακευτικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης κατά της COVID-19 πιθανότατα θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου και μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση μέχρι το φθινόπωρο.

Πηγή: EURACTIV