Pingdemic: Οι χιλιάδες ειδοποιήσεις, τα άδεια σούπερ μάρκετ και η οργή των Βρετανών

28 mins read

Η Ομοσπονδία Βρετανών Διανομέων Τροφίμων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Βρετανίας να χαλαρώσει τους κανόνες αυτοαπομόνωσης για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα covid-19, καθώς, μεταξύ άλλων, απειλείται ο ανεφοδιασμός των σουπερμάρκετ.

Το στοίχημα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ξανανοίξει την οικονομία της Αγγλίας μετά τον εμβολιασμό πολλών ανθρώπων κατά του covid-19 έχει αμαυρωθεί από τη λεγόμενη “pingdemic” (ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις “ping”- τον ήχο της ειδοποίησης που λαμβάνει κάποιος στο κινητό του– και το “epidemic” – επιδημία), με πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν ειδοποίηση από την ειδική εφαρμογή ότι πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ρεκόρ 618.903 ειδοποιήσεων στάλθηκαν σε Βρετανούς από την εφαρμογή NHS Covid-19 την εβδομάδα έως τις 14 Ιουλίου, λέγοντάς τους ότι ήρθαν σε στενή επαφή με κάποιον που βγήκε θετικός στον κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία του NHS που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Ολοι τους πρέπει να τεθούν σε καραντίνα και να μην εμφανιστούν στην εργασία τους.

kinito

Η δραστική μείωση του προσωπικού έχει προκαλέσει χάος σε διάφορους τομείς όπως το χονδρεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ, η μεταφορά εμπορευμάτων, ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας της φιλοξενίας.

Σε αντίδραση, πολλοί πολίτες έχουν απλώς διαγράψει την εφαρμογή από τα τηλέφωνά τους.

Οι Βρετανοί υπουργοί τονίζουν ότι η εφαρμογή συμβάλλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, την ώρα που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, με περισσότερα από 44.000 να καταγράφονται μόνο χθες Τετάρτη.

Στο πρωτοσέλιδό τους βρετανικές εφημερίδες είχαν σήμερα φωτογραφίες άδειων ραφιών στα σούπερ μάρκετ.

«Αυτή η pingdemic οξύνει την πίεση στους εμπόρους να διατηρήσουν τις ώρες λειτουργίας τους και να ανεφοδιάζονται», δήλωσε ο Άντριου Όπι στέλεχος της Ομοσπονδίας Βρετανών Λιανεμπόρων. «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», τόνισε.

Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως και η ένωση παραγωγών κρέατος και εταιρείες μεταφορών καταγγέλλουν την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς μέρος των εργαζομένων τους αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Iceland ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων της λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η αλυσίδα διανομής τροφίμων στη Βρετανία «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης» καθώς οι απουσίες λόγω covid-19 επιδείνωσαν την ήδη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, επεσήμανε ένωση της βιομηχανίας κρέατος.

Ένας καταναλωτής στο Lidl στο Mirfield West Yorkshire είπε ότι η κατάσταση ήταν ένα «απόλυτο αστείο» και περιέγραψε «άδειους καταψύκτες, σχεδόν καθόλου κρασί και σχεδόν καθόλου απορρυπαντικό».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμευθεί να εξαιρέσει από την υποχρέωση να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση κάποιοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως οι υπάλληλοι των εταιρειών σιδηροδρόμων, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Η κρίση που μετέτρεψε τη χώρα σε “United Pingdom”, σύμφωνα με την Daily Mail, ήρθε ως εξής:

  • Καταγράφηκαν 618.903 ειδοποιήσεις στους χρήστες της εφαρμογής NHS Covid-19 στην Αγγλία και την Ουαλία την εβδομάδα έως τις 14 Ιουλίου.
  • Μέχρι και το 25% του προσωπικού σε ορισμένες επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών αυτοαπομονώνεται, αφού έχει γίνει “ping” από την εφαρμογή NHS Test and Trace, δήλωσε ο επικεφαλής ενός βασικού κλάδου της βιομηχανίας.
  • Η αλυσίδα Sandwich Pret A Manger έκλεισε προσωρινά 17 καταστήματα λόγω του ότι το προσωπικό αναγκάστηκε να απομονωθεί.
  • Οι καθημερινές μολύνσεις Covid της Βρετανίας έχουν αυξηθεί ελαφρώς μετά από 44.104 άτομα θετικά χθες, αλλά οι θάνατοι αυξήθηκαν σημαντικά με 73 ακόμη θύματα

Το μέτρο ήδη ισχύει από τη Δευτέρα για τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας «σε εξαιρετικές περιστάσεις».

Ο υπουργός επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ δήλωσε σήμερα στο BBC ότι ο κατάλογος με τους εργαζόμενους που θα εξαιρούνται από την καραντίνα θα δημοσιευτεί «σήμερα», αλλά πρόσθεσε ότι θα είναι περιορισμένος.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP και Daily Mail

Facebook Comments