Πλήγμα για τον Μακρόν η παραίτηση Ντελεβουά

14 mins read

Στη Γαλλία, οι απεργίες συνεχίζονται για 13η ημέρα και για πρώτη φορά όλα τα συνδικάτα, ακόμη και τα μετριοπαθή, κατεβαίνουν ενωμένα στους δρόμους, προκειμένου να αποτρέψουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Μακρόν.

Η παραίτηση χθες του Ζαν Πολ Ντελεβουά, στενού συνεργάτη του Μακρόν, ο οποίος έχει αναλάβει τα τελευταία δύο χρόνια την επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τον γάλλο πρόεδρο. Η παραίτηση ήταν μονόδρομος μετά την αποκάλυψη ότι ο «κύριος Συνταξιοδοτικό», όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά οι Γάλλοι, είχε ξεχάσει να δηλώσει παράλληλες έμμισθες απασχολήσεις.

Δύσκολες ώρες για τον Εμανουέλ Μακρόν…. έως ανυπόφορες. Η περίφημη «νέα εποχή» στην πολιτική που είχε υποσχεθεί με την εκλογή του, σε αντιπαράθεση με την παλιά της ίντριγκας και της ευνοιοκρατίας, βούλιαξε πλέον για τα καλά με την πρόσφατα παραίτηση του Ύψιστου Επιτρόπου για τις Συντάξεις Ζαν Πολ Ντελεβουά.

«Θα επιστρέψω το σύνολο των ποσών»

Είναι η 16η κατά σειρά υπουργική παραίτηση στα δυόμισι χρόνια της προεδρίας Μακρόν και κάτω από τα συντρίμμια όλων αυτών των παραιτήσεων, η υπεσχημένη «νέα εποχή – Μακρόν» γίνεται πλέον περίγελος για τους απλούς πολίτες.

Οι ίδιοι βλέπουν να πληρώνουν άμεσα για κάθε παράβασή τους, ενώ για τον Ντελεβουά χρησιμοποιείται η δικαιολογία ότι ξέχασε. Ξέχασε να δηλώσει στο πόθεν έσχες όλες τις παράλληλες ασχολίες, 13 στο σύνολο, από τις οποίες τουλάχιστον μια του απέδιδε 5.000 ευρώ το μήνα. Θα επιστρέψω το σύνολο των ποσών έλεγε ο ίδιος λίγο πριν την παραίτηση. Τελικά θα τιμωρηθεί ο Ντελεβουά ναι ή όχι, ερωτούν οι πολίτες.

Για την προετοιμασία της μεταρρύθμισης ο Ντελεβουά ασχολήθηκε ενάμιση χρόνο. Είχε πολλαπλές συναντήσεις με τα συνδικάτα και θεωρούνταν άνθρωπος του διάλογου. Το αδιέξοδο του Μακρόν είναι τώρα να βρει γρήγορα αντικαταστάτη για τη μεταρρύθμιση που της αποδίδει καθοριστική σημασία. Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι, τα συνδικάτα απορρίπτουν μαζικά τη μεταρρύθμιση και μαζί τους για πρώτη φορά στη σημερινή διαδήλωση, κατεβαίνει και το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT.

Facebook Comments