Πληροφορίες ότι καίγεται η ρωσική φρεγάτα Makarov στη Μαύρη Θάλασσα

14 mins read

Η ρωσική φρεγάτα Admiral Makarov, η οποία είναι πιο προηγμένη κύρια μονάδα κρούσης του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, δέχθηκε πλήγμα από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και από βουλευτή από την Οδησσό.

Ειδικότερα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δηλώσεις του βουλευτή Ολεξίι Χοντσαρένκο από την Οδησσό, αλλά και στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από τις επίσημες αρχές.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πυρκαγιά σημειώθηκε στο πλοίο χθες βράδυ προς τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με αποτέλεσμα σωστικά πλοία και πτητικά μέσα να σπεύσουν στην περιοχή. Το πλοίο έπλεε κοντά στο Φιδονήσι.

Η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με πυραύλους Kalibr-NK, Shtil-1, Buk και άλλων βλημάτων για αεράμυνα, πυροβόλα όπλα τύπου A-190 των 100 χιλιοστών, τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών και μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο Kamov τύπου Ka-27.

Ευάλωτος στόχος

Μετά τη δραματική βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας, του Moskva από ουκρανική επίθεση με πυραύλους στις 14 Απριλίου, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει μειωθεί σε μόλις τρεις φρεγάτες. Η καλύτερη και νεότερη είναι πυραυλική φρεγάτα Admiral Makarov.

Και αυτό, σύμφωνα με το Forbes, κατέστησε το Admiral Makarov μήκους 409 ποδιών, ίσως τον πιο πολύτιμο και ευάλωτο στόχο της Ουκρανίας και τους χειριστές drone της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρχαν ενδείξεις για τον κίνδυνο που διέτρεχε η φρεγάτα γι΄αυτό και ο κυβερνήτης της κατέβαλε προσπάθειες για να την κρατήσει μακριά από τις ουκρανικές ακτές.

Το Admiral Makarov που τέθηκε σε λειτουργία το 2017 είναι το τρίτο και πιο σύγχρονο σκάφος στην κατηγορία του. Και οι τρεις φρεγάτες κλάσης Admiral Grigorovich ανήκουν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Οπλισμένες με 24 πυραύλους εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk και οκτώ πυραύλους κρουζ Kalibr, όλοι σε κάθετα κελιά, οι φρεγάτες μπορούν να συνοδεύσουν άλλα σκάφη και επίσης να επιτεθούν σε στόχους στην ξηρά.

Facebook Comments