ΑρχικήΚόσμοςΠοια εδάφη έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ στην ιστορία τους - Πόσο τους...

Ποια εδάφη έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ στην ιστορία τους – Πόσο τους κόστισαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ταξίδεψε την Τρίτη στη Γροιλανδία, εν μέσω συνεχιζόμενων  δηλώσεων από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την προσάρτηση του δανέζικου εδάφους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η ένταξη της Γροιλανδίας ως νέο αμερικανικό έδαφος –η πρώτη εδώ και 50 χρόνια μετά τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους– φαίνεται απίθανη, καθώς ηγέτες τόσο της Γροιλανδίας όσο και της Δανίας έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση του Τραμπ.

Ποια εδάφη έχουν εξαγοράσει οι ΗΠΑ

1975: Οι ΗΠΑ κατέλαβαν τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους κοντά στο Γκουάμ το 1944 και στη συνέχεια τα διαχειρίστηκαν ως μέρος των Εδαφών Εμπιστοσύνης του Ειρηνικού. Τα νησιά έγιναν επίσημο έδαφος των ΗΠΑ το 1975.

1917: Οι ΗΠΑ πλήρωσαν στη Δανία 25 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό για τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ. Οι κάτοικοι απέκτησαν την αμερικανική υπηκοότητα το 1927. Η εξαγορά θεωρήθηκε στρατηγική λόγω της εγγύτητας των νησιών με τη Διώρυγα του Παναμά και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

1900: Το 1899, η Συνθήκη του Βερολίνου χώρισε τα Νησιά Σαμόα σε δύο πολιτικές οντότητες. Η Αμερικανική Σαμόα παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ ξεκινώντας το 1900, όταν οι τοπικοί αρχηγοί του νησιού Τουτουίλα την παραχώρησαν επισήμως. Τα υπόλοιπα νησιά προστέθηκαν το 1904 και το 1925 με απόφαση του Κογκρέσου.

1898: Η Ισπανία παραχώρησε το Πουέρτο Ρίκο στις ΗΠΑ μέσω της Συνθήκης του Παρισιού, η οποία τερμάτισε τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο. Οι κάτοικοι έγιναν Αμερικανοί πολίτες το 1917.

1898: Η Ισπανία παραχώρησε επίσης το Γκουάμ μετά τον ίδιο πόλεμο. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν το νησί από ιαπωνική εισβολή.

1898: Οι ΗΠΑ προσάρτησαν τη Χαβάη, η οποία έγινε έδαφος των ΗΠΑ το 1900 και πολιτεία το 1959. Η γεωστρατηγική της θέση κρίθηκε κρίσιμη για ναυτική βάση και εμπόριο με την Ασία.

1867: Οι ΗΠΑ πλήρωσαν στη Ρωσία 7,2 εκατομμύρια δολάρια για την Αλάσκα, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 120 εκατομμύρια σήμερα. Η Αλάσκα έγινε πολιτεία το 1959.

1848: Το Μεξικό παραχώρησε 529.000 τετραγωνικά μίλια γης στις ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας τις σημερινές Καλιφόρνια, Νεβάδα, Γιούτα, Αριζόνα και μέρη των Κολοράντο, Νέο Μεξικό και Ουαϊόμινγκ. Οι ΗΠΑ πλήρωσαν 15 εκατομμύρια δολάρια μέσω της Συνθήκης της Γουαδελούπης Ιδάλγο.

1845: Οι ΗΠΑ προσάρτησαν τη Δημοκρατία του Τέξας, δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο ανεξαρτησίας του από το Μεξικό.

1819: Η Ισπανία παραχώρησε τη Φλόριντα στις ΗΠΑ μέσω της Συνθήκης Άνταμς-Ονίς, με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν ζημιές 5 εκατομμυρίων δολαρίων από εξεγερμένους Αμερικανούς πολίτες κατά της Ισπανίας.

1803: Η μεγαλύτερη εξαγορά γης στην ιστορία των ΗΠΑ ήταν η Αγορά της Λουιζιάνα από τη Γαλλία, με 827.000 τετραγωνικά μίλια γης. Το κόστος των 15 εκατομμυρίων δολαρίων θα ισοδυναμούσε σήμερα με περίπου 342 εκατομμύρια δολάρια.


Νεότερες Εξελίξεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ έφτασε στη Γροιλανδία την Τρίτη για μια προσωπική επίσκεψη, δηλώνοντας πως είναι απλός τουρίστας και δεν θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Εντυπωσιακός Αριθμός

14: Αυτός είναι ο αριθμός των εδαφών υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, με μόλις πέντε από αυτά να είναι κατοικημένα. Τα υπόλοιπα εννέα είναι ακατοίκητες νησίδες όπως το Baker Island, το Howland Island και το Midway Atoll.

Ιστορικό Πλαίσιο

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εξετάζουν την προσάρτηση της Γροιλανδίας. Το 1868, ο Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χ. Σιούαρντ είχε προτείνει την αγορά της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας. Το 1946, οι ΗΠΑ πρότειναν στη Δανία 100 εκατομμύρια δολάρια για τη Γροιλανδία, μαζί με ανταλλαγή πετρελαιοφόρων εκτάσεων στην Αλάσκα, όμως η συμφωνία δεν προχώρησε.

Η Γροιλανδία, όπου φιλοξενείται ήδη μια μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, έχει αποκτήσει στρατηγική σημασία λόγω νέων εμπορικών διαδρομών στον Βόρειο Ατλαντικό, καθώς η τήξη των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο αυξάνει το ενδιαφέρον Ρωσίας και Κίνας. Ο Τραμπ επανέφερε το 2019 την ιδέα αγοράς της Γροιλανδίας, θεωρώντας την σημαντική για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία των ΗΠΑ.

Σκληρή κριτική

Η πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεδε, δήλωσε πρόσφατα πως η Γροιλανδία «δεν είναι προς πώληση και δεν θα είναι ποτέ». Παρομοίως, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, χαρακτήρισε την πρόταση «παράλογη», προσθέτοντας: «Η Γροιλανδία ανήκει στη Γροιλανδία».

Πηγή: Forbes