Η εισαγγελική πρόταση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) είναι να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά της Boeing, σύμφωνα με το BBC.
Η εξέλιξη έρχεται αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η κατασκευάστρια εταιρία αεροπλάνων είχε παραβιάσει έναν διακανονισμό που σχετίζεται με δύο θανατηφόρες συντριβές με αεροσκάφος 737 Max, κάτι που η εταιρεία διέψευσε.
Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί της το BBC σχετικά με τη σύσταση των εισαγγελέων.
Η εισαγγελική πρόταση δεν είναι τελική απόφαση και οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ανέφερε το CBS.
Οι κατηγορίες κατά της Boeing αναφέρθηκαν αρχικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει προθεσμία έως τις 7 Ιουλίου για να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το εάν θα ασκήσει δίωξη στην Boeing.
“Πρόκειται για μια πραγματικά κρίσιμη απόφαση”, δήλωσε ο Ed Pearson, ο οποίος είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Ασφάλεια της Αεροπορίας και πρώην ανώτερος διευθυντής της Boeing.
«Υπάρχουν προβλήματα με αυτά τα αεροπλάνα, βλέπουμε προβλήματα με αυτά τα αεροπλάνα και μιλάω για τα 737 Max και τα 787 και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ηγεσία», πρόσθεσε.
Τα αεροπορικά δυστυχήματα με Boeing – ένα στην Ινδονησία το 2018 και ένα άλλο στην Αιθιοπία το 2019 – είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 346 άνθρωποι.
Την περασμένη εβδομάδα, συγγενείς των θυμάτων προέτρεψαν τους εισαγγελείς να ζητήσουν πρόστιμο κατά της Boeing ύψους 25 δισ. δολαρίων και να ασκήσουν ποινική δίωξη.
Βάσει μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2021, η Boeing συμφώνησε να πληρώσει σε διακανονισμό 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να ζητήσουν από το δικαστήριο να αποσύρει την ποινική κατηγορία μετά από μια περίοδο τριών ετών.
Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η Boeing παραβίασε τη συμφωνία ισχυριζόμενο ότι απέτυχε «να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να επιβάλει ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό παραβιάσεων των νόμων περί απάτης των ΗΠΑ σε όλες τις δραστηριότητές της».
Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, ζορίστηκε στην κατάθεση που έδωσε ενώπιον Αμερικανών γερουσιαστών.
Ο κ. Καλχούν κατέθεσε ότι η εταιρεία είχε «μάθει» από λάθη του παρελθόντος και ότι η διαδικασία για τους καταγγέλλοντες υπαλλήλους «λειτουργεί» – αλλά οι νομοθέτες τον κατηγόρησαν ότι δεν έκανε αρκετά για να διορθώσει μια κουλτούρα αντιποίνων.
Στα πλαίσια της έρευνας για τα δυστυχήματα με αεροπλάνα της εταιρίας, οι πληροφοριοδότες της Boeing κατέθεσαν στη Γερουσία τον Απρίλιο ότι το 737 Max, το 787 Dreamliner και τα μοντέλα 777 είχαν σοβαρά προβλήματα παραγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρέθηκε και πρόσφατα στο προσκήνιο όταν ένα πάνελ πόρτας έπεσε από ένα νέο αεροπλάνο 737 Max κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines τον Ιανουάριο, αφήνοντας μια ανοιχτή τρύπα.
@screenshothq An Alaska Airlines Boeing 737 Max was forced to make an emergency landing after the emergency exit door blew off mid flight on Friday. The aircraft, with 177 people onboard including the crew, made a safe landing in Portland. Boeing stated that it was “working to gather more information” about the incident. Following a string of safety problems, the Boeing 737 Max has been dubbed “the most scrutinised transport aircraft in history.” #alaskaairlines #boeing737max #planeemergency ♬ original sound – SCREENSHOT
Boeing: Ράγισε το παρμπρίζ του πιλοτηρίου στα 40.000 πόδια
Εν τω μεταξύ, νέο ατύχημα σημειώθηκε με αεροσκάφος Boeing, καθώς ράγισε το παρμπρίζ του πιλοτηρίου στα 40.000 πόδια, με αποτέλεσμα να αλλάξει εκτάκτως ο προορισμός της πτήσης.
Σύμφωνα με την New York Post, τρεις ώρες μετά την απογείωση της πτήσης από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, το Boeing 787-9 «υπέστη ζημία στο εξωτερικό στρώμα του παρμπρίζ του πιλοτηρίου», ανέφερε η εταιρεία, επισημαίνοντας ότι η ρωγμή διείσδυσε στο γυαλί, το οποίο «είναι κατασκευασμένο από πολλαπλά στρώματα».
Να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σε υψόμετρο 40.000 ποδιών, ανάμεσα στη Γροιλανδία και την Ισλανδία, όταν συνέβη το περιστατικό και οι πιλότοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τους επιβάτες οι οποίοι εξέφραζαν φόβους περί αποσυμπίεσης της καμπίνας.
Όπως αναφέρει η New York Post η θερμοκρασία έξω ήταν στους -58 βαθμούς Κελσίου. Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τη ζημιά κατά τη διάρκεια της πτήσης.
«Το εξωτερικό στρώμα που ράγισε εν μέρει είναι ένα μη δομικό, ανθεκτικό στη φθορά στρώμα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Virgin.