ΑρχικήΚόσμοςΠοιο είναι το αλβανικό νησί Σάσων, που κάποτε ήταν ελληνικό και έγινε...

Ποιο είναι το αλβανικό νησί Σάσων, που κάποτε ήταν ελληνικό και έγινε αφορμή να χαστουκίσει ο Ράμα τη δημοσιογράφο

Το αλβανικό νησί στάθηκε αφορμή για πρωτόγνωρη έκρηξη του Έντι Ράμα.

Ποιο είναι το νησί Σάσων

Η Σάσων ή Σάσωνα ή Σάζενο είναι νησί της Αλβανίας, έκτασης περίπου 5,7 τ.χλμ. και χωρίς μόνιμο πληθυσμό. Η τοποθεσία του έχει στρατηγική αξία καθώς βρίσκεται στο στενό του Οτράντο και την είσοδο του Κόλπου του Αυλώνα. Το νησί είναι το μεγαλύτερο της Αλβανίας, ενώ αποτελεί και το πιο δυτικό σημείο της επικρατείας της.

Κατά τον 19ο αιώνα παραχωρήθηκε στην Ελλάδα ως τμήμα των Ιονίων νήσων με τη λήξη των Ναπολεόντειων πολέμων και την κατάλυση των κτήσεων των Βενετών, ωστόσο στις αρχές του 20ού αιώνα παραχωρήθηκε στην Αλβανία με νόμο, και μετέπειτα αποτέλεσε στρατιωτική βάση τόσο για τη Σοβιετική Ένωση από το 1940 έως το 1960, όσο και για την Ιταλία και δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μετά από τις αντίστοιχες παραχωρήσεις της Αλβανίας.

Κατά την αρχαιότητα υπήρξαν πολλές αναφορές στο νησί, από τον Στράβωνα ο οποίος κατέγραψε στοιχεία για τον διάπλου του στενού μεταξύ του νησιού και της ξηράς,τον Πολύβιο, ο οποίος έδωσε μια σύντομη περιγραφή της περίπλου του νησιού κατά τον Β´ Μακεδονικό πόλεμο,αναφορά γίνεται και από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα σε σχέση με την τοποθεσία του νησιού, όπως και από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο,ενώ ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ανέφερε πως η νήσος ήταν ορμητήριο πειρατών.

Στο νησί φέρεται να διασώζονταν αρχαίο ελληνικό φρούριο στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στα τέλη του 17ου αιώνα το νησί ήταν υπό την κυριαρχία των Βενετών σύμφωνα με χάρτη του Βιντσέντζο Κορονέλι, ενώ στις αρχές του 19ου προσαρτήθηκε στο Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων μετά τους Ναπολεοντείους Πολέμους.

Το 1864 παραχωρήθηκε τυπικά στην Ελλάδα ως παράρτημα των Ιονίων νήσων και ενός από τα Διαπόντια νησιά, όμως η Ελλάδα δεν άσκησε κυριαρχικά δικαιώματα, διότι θεωρήθηκε «τελείως άχρηστη, διότι ήταν τελείως άγονος». Εκκενώθηκε από την Ελλάδα, ωστόσο, το 1914 κατόπιν πιέσεων της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας και παραχωρήθηκε στην Αλβανία με ελληνικό Νόμο,ο οποίος ήταν υποχρεωτική απόρροια του πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας.

Η Αλβανία τελικά παραχώρησε τη Σάσωνα στην Ιταλία στις 2 Σεπτεμβρίου 1920, η οποία εγκατέστησε ναυτική βάση στο νησί το 1939, ενώ η αλβανική κυριαρχία επί της Σάσωνας αποκαταστάθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1947, στα πλαίσια των μεθοριακών μεταβολών μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από το 1998, ενώ το νησί εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της αλβανικής επικράτειας, η Ιταλία φέρεται να έχει αποκτήσει δικαιώματα χρήσης μετά από χρηματικό αντίτιμο που κατέβαλε στην Αλβανία.

Σήμερα, το νησί θεωρείται από πολλούς ακόμη ως νησί των Διαποντίων βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Η ερώτηση που έκανε έξαλλο τον Αλβανό πρωθυπουργό

Σε μια απαράδεκτη κίνηση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Συγκεκριμένα, επειδή δεν ήθελε να απαντήσει σε ερώτηση μιας δημοσιογράφου και για να την αποφύγει, ο Αλβανός πρωθυπουργός την έσπρωξε με το χέρι του στο πρόσωπο και αποχώρησε από το σημείο.

Η δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει για ένα επενδυτικό σχέδιο στο νησί Σαζάν, μια περιβαλλοντικά προστατευμένη περιοχή. Όπως αποκαλύφθηκε η ερώτηση αφορούσε τις επενδύσεις του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ,στην Αλβανία.

Το επενδυτικό έργο που ετοιμάζει ο Τζάρεντ Κούσνερ

Ο Κούσνερ, γαμπρός του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Τραμπ και εργάστηκε στην πολιτική για τη Μέση Ανατολή, δημοσίευσε πρόσφατα φωτογραφίες των νέων του έργων σε Αλβανία και Σερβία.

Ο ίδιος ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε την Κυριακή στο συγκεκριμένο έργο και αφορά επένδυση περίπου 1 δισ. δολαρίων στο νησί Σαζάν.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι», είπε ο Κούσνερ στους «New York Times» την Παρασκευή. «Δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτές τις συμφωνίες, οπότε μπορεί να μην συμβούν, αλλά έχουμε εργαστεί σκληρά και είμαστε πολύ κοντά».

 

Excited to share some early design images for development projects we have been creating for the Albanian coast and downtown Belgrade. @nytimes @business pic.twitter.com/o0HIYLkZWV

— Jared Kushner (@jaredkushner) March 15, 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ