ΑρχικήΚόσμοςΠοιοι είναι οι Αλαουίτες και γιατί γίνονται στόχος διώξεων και δολοφονιών στη...

Ποιοι είναι οι Αλαουίτες και γιατί γίνονται στόχος διώξεων και δολοφονιών στη Συρία;

Συρία: Οι Αλαουίτες στο στόχαστρο μετά την πτώση του Άσαντ – Μαζικές εκτελέσεις και εκδικητικές επιθέσεις.

Με την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία, η αλαουιτική κοινότητα της Συρίας βρίσκεται σε εξαιρετικά επισφαλή θέση. Οι Αλαουίτες, που κάποτε είχαν ενισχυθεί από το καθεστώς, πλέον αντιμετωπίζουν αντίποινα από αντάρτικες ομάδες και εκτοπισμένους Σουνίτες, οι οποίοι υπέφεραν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Άσαντ. Ήδη, πάνω από 1.000 άνθρωποι – εκατοντάδες εξ αυτών Αλαουίτες – έχουν σκοτωθεί σε εκδικητικές επιθέσεις, καθώς οι ισορροπίες εξουσίας στη Συρία αλλάζουν βίαια. Η έξαρση της βίας συγκαταλέγεται στις φονικότερες που έχουν σημειωθεί από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης, πριν από 14 χρόνια.

Εκτελέσεις και συγκρούσεις χωρίς τέλος

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), με έδρα τη Βρετανία, 745 άμαχοι – οι περισσότεροι εκτελεσμένοι από κοντινή απόσταση – βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς. Επιπλέον, 125 στελέχη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας και 148 μαχητές που συνδέονται με ένοπλες ομάδες πιστές στον Άσαντ σκοτώθηκαν επίσης στις συγκρούσεις. Η ένταση έχει αφήσει μεγάλες περιοχές της Λαττάκειας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Το SOHR ανέφερε επίσης ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε τουλάχιστον 162 «εκτελέσεις πεδίου» Αλαουιτών στην επαρχία της Λαττάκειας, η οποία υπήρξε προπύργιο του Άσαντ, καθώς και της αλαουιτικής κοινότητας γενικότερα. Το συριακό Υπουργείο Εσωτερικών, αν και αναγνώρισε «μεμονωμένες παραβιάσεις» στη δυτική ακτή της χώρας, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα.

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν την Πέμπτη, συνιστούν μεγάλη πρόκληση για τη νέα ηγεσία της Συρίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από τρεις μήνες, μετά την ανατροπή του Άσαντ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι απαντούσε σε επιθέσεις υπολειμμάτων των δυνάμεων του πρώην προέδρου και υποβάθμισε τις μαζικές δολοφονίες, χαρακτηρίζοντάς τες «μεμονωμένα περιστατικά».

Ποιοι είναι οι Αλαουίτες;

Οι Αλαουίτες αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στη Συρία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% του πληθυσμού. Προερχόμενοι από το σιιτικό Ισλάμ, έχουν ιδιαίτερες δοξασίες και τελετουργικά. Ιστορικά, έχουν συγκεντρωθεί στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, κυρίως στις επαρχίες Λαττάκεια και Ταρτούς.

Η οικογένεια Άσαντ, η οποία κυβέρνησε τη Συρία για πάνω από πέντε δεκαετίες, έως τον Δεκέμβριο του 2024, ανήκει στη συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας της, οι Αλαουίτες κατείχαν ισχυρές θέσεις στο στρατό και την κυβέρνηση, γεγονός που δημιούργησε την αίσθηση ότι ευνοούνταν από το καθεστώς.

Γιατί στοχοποιούνται οι Αλαουίτες;

Μετά την ανατροπή του Άσαντ, ένοπλες σουνιτικές ομάδες, που φέρονται να συνδέονται με τη νέα κυβέρνηση, ξεκίνησαν εκδικητικές επιθέσεις κατά των Αλαουιτών, εντείνοντας τις σεχταριστικές εντάσεις στη χώρα. Η κλιμάκωση αυτή απειλεί την εξουσία της Hayat Tahrir al-Sham, της σκληροπυρηνικής σουνιτικής οργάνωσης που είχε κεντρικό ρόλο στην ανατροπή του Άσαντ.

Για δεκαετίες, οι Αλαουίτες αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της υποστήριξης του Άσαντ. Σήμερα, βρίσκονται στο στόχαστρο θανατηφόρων αντιποίνων.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκληρές σκηνές σε αλαουιτικά χωριά, όπου ένοπλοι εκτελούν αμάχους – κυρίως άνδρες – είτε στους δρόμους είτε στις πόρτες των σπιτιών τους. Κατοικίες λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν στα γύρω βουνά.

Στην πόλη Μπανιάς, που υπέστη τις φονικότερες επιθέσεις, οι κάτοικοι περιγράφουν σκηνές φρίκης, με πτώματα σκορπισμένα στους δρόμους και στις στέγες των σπιτιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένοπλοι απέτρεπαν τους επιζώντες από το να περισυλλέξουν τους νεκρούς γείτονές τους για ώρες.

Ο Αλί Σέχα, 57 ετών, που κατάφερε να διαφύγει με την οικογένειά του, περιέγραψε τη σφαγή στη γειτονιά του, όπου τουλάχιστον 20 Αλαουίτες εκτελέστηκαν. Άλλοι δολοφονήθηκαν μέσα στα καταστήματά τους ή ακόμα και στα ίδια τους τα σπίτια.

«Ήταν πολύ, πολύ άσχημα. Τα πτώματα βρίσκονταν στους δρόμους», δήλωσε ο Σέχα τηλεφωνικά από μια γειτονική πόλη. «Οι ένοπλοι πυροβολούσαν αδιακρίτως, ζητούσαν ταυτότητες για να ελέγξουν τη θρησκευτική ταυτότητα των ανθρώπων πριν τους σκοτώσουν», πρόσθεσε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Γαλλία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη βία, καταδικάζοντας απερίφραστα τις ωμότητες με θρησκευτικά κίνητρα.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για τις μαζικές εκτελέσεις.

Ένα μέλλον γεμάτο αβεβαιότητα

Η Συρία παραμένει σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τις σεχταριστικές συγκρούσεις να βαθαίνουν τις διαιρέσεις της χώρας. Οι Αλαουίτες, από προνομιούχοι σύμμαχοι του καθεστώτος Άσαντ, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επιχείρηση εξόντωσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον τους στη χώρα.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις, όμως η αλαουιτική κοινότητα της Συρίας συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα της πολιτικής μετάβασης, σε ένα κράτος που δεν έχει ακόμη βρει την ισορροπία του.

 

Πηγή: ndtv.com