Ποιος είναι ο Μανσούρ Γιαβάς που απειλεί να εκθρονίσει τον Ερντογάν

27 mins read
Εκλογική ήττα και πιθανό τέλος της πολιτικής του ηγεμονίας δείχνουν για τον Ταγίπ Ερντογάν όλες οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει την πλάτη όλων των πιθανών του αντιπάλων σε δημοσκοπικές έρευνες για τις προεδρικές εκλογές, ενώ υποχωρεί και ο κυβερνητικός συνασπισμός, με τον εθνικιστή Μπαχτσελί να ανιχνεύεται σε ποσοστά που δεν του επιτρέπουν να μπει στη Βουλή.

Τελευταίο εύρημα, το οποίο επιβεβαιώνει την υποχώρησή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προτιμήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης ήταν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», σύμφωνα με την οποία ο εν ενεργεία Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί στην Προεδρία της Τουρκίας, καθώς εμφανίζεται να χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% των ψήφων απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς, εκλεγμένο -με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – δήμαρχο της Άγκυρας, ο οποίος συγκεντρώνει το 50,3%.

Λίγο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Ερντογάν, 39,4%, το οποίο ωστόσο δεν του εξασφαλίζει την πρωτιά, σε σύγκριση με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο οποίος συγκεντρώνει το 46,7% των ψήφων.

Το 40,9% συγκεντρώνει ο Ερντογάν απέναντι στην αρχηγό του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ωστόσο, έστω και με μικρή διαφορά, του κλέβει την πρωτιά με 43,2%.

Τέλος, 40,5% συγκεντρώνει ο Ερντογάν αντιμαχόμενος τον ηγέτη των «Κεμαλιστών», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον Κιλιτσντάρογλου, να συγκεντρώνει το 42,7% των ψήφων.

Ποιος είναι ο Μανσούρ Γιαβάς

Ο 66χρονος κεμαλιστής δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς είναι γόνος οικογένειας της εργατικής τάξης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπέϊπαζαζρί, μια μικρή πόλη κάπου 100 χλμ. δυτικά της Άγκυρας. Για χρόνια ακολούθησε νομική καριέρα, αλλά το 1999 τον κέρδισε η πολιτική, οπότε και εξελέγη δήμαρχος με το εθνικιστικό ΜΗP. Το 2013 αποχώρησε από το ακροδεξιό κόμμα και προσχώρησε στο CHP για να διεκδικήσει το 2014 τον δημαρχιακό θώκο της Άγκυρας. Τότε είχε προκληθεί σάλος, όταν έχασε – σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα – με μόλις μία μονάδα.

Στα υπέρ της υποψηφιότητας Γιαβάς θεωρείται η στήριξη που απολαμβάνει από ένα ευρύ, ανορθόδοξο φάσμα δεξιών αλλά και αριστερών υποστηρικτών, αποτέλεσμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος επικροτείται από το 74% των κατοίκων της Αγκυρας, ενώ βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των πιο δημοφιλών πολιτικών της χώρας – το 61% των Τούρκων έχει θετική γνώμη για το πρόσωπό του.

Θετικά μιλούν για εκείνον και ως προς την προσπάθεια που κάνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο δήμαρχος της Άγκυρας ζήτησε να μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις για την ανάθεση έργων – μεταξύ των οποίων και εκείνη για την προμήθεια σωλήνων, που παρακολούθησαν 400.000 άτομα. Με εντολή του πουλήθηκαν δεκάδες ακριβά αυτοκίνητα, που είχαν αγοραστεί επί δημαρχίας του εκλεγμένου με το κόμμα του Ερντογάν, Μελίχ Γκοκτσέκ.

Επαίνους, όμως, έχει λάβει ο Γιαβάς και για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς κατάφερε – και με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν εκατοντάδες εκατ. τουρκικές λίρες για προγράμματα οικονομικής στήριξης δημοτών. Αν και διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του ο Γιαβάς κάνει ανοίγματα και στους νεότερους ψηφοφόρους – όπως όταν συνομίλησε με νεολαίους στην πλατφόρμα Twitch που έσπασε ρεκόρ θέασης στην Τουρκία – κάτι που αναμένεται να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας στις προεδρικές του 2023, καθώς οι γεννημένοι μετά το 1980 Τούρκοι πολίτες αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνόλου των ψηφοφόρων.

Ο Γιαβάς έχει υιοθετήσει και μια φιλική προς το περιβάλλον ατζέντα, αυξάνοντας τους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους στην πρωτεύουσα και προωθώντας την ηλεκτροκίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ προσφέρει φθηνότερη παροχή νερού σε απόρους και φοιτητές. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε νέο γύρο επιδοτήσεων του φυσικού αερίου για όλα τα νοικοκυριά στο δήμο του, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Ερντογάν αύξησε τις τιμές των καυσίμων.

 

Facebook Comments