Διαθέτει τη θρησκευτική αφοσίωση πάνω από ενός δισεκατομμυρίου καθολικών σε όλο τον κόσμο, κατέχει έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ρόλους παγκοσμίως και ηγείται ενός κυρίαρχου κράτους.
Ωστόσο, ο Πάπας – ο ανώτατος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – δεν λαμβάνει συμβατικό μισθό.
Αντιθέτως, το Βατικανό, η μικρότερη ανεξάρτητη χώρα στον κόσμο, καλύπτει κάθε ανάγκη του Ποντίφικα – από τη στέγαση και τη διατροφή, μέχρι τα ταξίδια, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφάλεια.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, γνωστός για το λιτό και ταπεινό του βίο, αρνήθηκε ρητά οποιαδήποτε μορφή προσωπικού εισοδήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Εκκλησίας από το 2013 έως το 2025.
Αν και τεχνικά ο Πάπας μπορεί να δικαιούται έναν συμβολικό μισθό – ο οποίος εκτιμάται περίπου στα 2.500 ευρώ μηνιαίως – η στάση του Φραγκίσκου αντικατοπτρίζει το πνεύμα του αγίου από τον οποίο πήρε το όνομά του, του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, και εκφράζει τη δέσμευσή του στην απλότητα και στους φτωχούς.
Ούτε οι προηγούμενοι Πάπες είναι γνωστό ότι λάμβαναν υψηλούς μισθούς. Το Βατικανό προσφέρει στην ουσία μια ζωή με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Η κατοικία του Ποντίφικα παραδοσιακά είναι το πολυτελές Αποστολικό Παλάτι, αν και ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να διαμένει στο απλό ξενώνα Domus Sanctae Marthae εντός των εδαφών του Βατικανού.
Παρότι δεν λαμβάνει μισθό, ο Πάπας δεν είναι ακριβώς άπορος. Εκτιμήσεις για την καθαρή αξία του Φραγκίσκου – που περιλαμβάνει πρόσβαση σε παπικά περιουσιακά στοιχεία και παροχές που χρηματοδοτεί το Βατικανό – προσδιορίζονται γύρω στα 12 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.
Έχει πρόσβαση σε στόλο οχημάτων, επίσημες κατοικίες και ένα γενναιόδωρο κονδύλι για φιλανθρωπικές δράσεις, όπως όταν δώρισε 200.000 ευρώ σε κρατούμενους ρωμαϊκής φυλακής.
Ωστόσο, αυτοί οι πόροι δεν προορίζονται για προσωπική κατανάλωση. Οι Πάπες αναμένεται να εκπροσωπούν πνευματική καθοδήγηση και όχι οικονομικό όφελος.
Μάλιστα, ο ρόλος αυτός συνοδεύεται από δια βίου ευθύνες, ακόμη και μετά την παραίτηση, όπως συνέβη με τον Πάπα Εmeritus Βενέδικτο ΙΣΤ’, ο οποίος έζησε στο Βατικανό μέχρι τον θάνατό του το 2022.
Το ίδιο το Βατικανό βασίζεται σε ένα σύνθετο μίγμα εσόδων, που περιλαμβάνει δωρεές, επενδυτικές αποδόσεις, και έσοδα από τον τουρισμό και τα Μουσεία του Βατικανού.
Μία από τις πιο γνωστές πηγές χρηματοδότησης είναι το Obolo di San Pietro (Peter’s Pence), μια ετήσια συλλογή από καθολικούς σε όλο τον κόσμο, που αποφέρει περίπου 20 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο. Οι μεγαλύτερες εισφορές προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Ωστόσο, παρά τη φήμη του Βατικανού για οικονομική ισχύ, η πραγματική οικονομική του κατάσταση μόνο σταθερή δεν είναι.
Το 2023 καταγράφηκε έλλειμμα λειτουργικού προϋπολογισμού ύψους 70 εκατομμυρίων λιρών, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου για τη βιωσιμότητα του ταμείου συντάξεων των εργαζομένων του Βατικανού.
Ως απάντηση στη συνεχιζόμενη οικονομική πίεση – η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία – ο Φραγκίσκος προχώρησε το 2021 σε εκτεταμένες περικοπές μισθών.
Οι καρδινάλιοι, που προηγουμένως λάμβαναν μεταξύ 4.000 και 5.500 ευρώ τον μήνα, υπέστησαν μείωση 10% στις αποδοχές τους.
Οι επίσκοποι πλέον λαμβάνουν περίπου 3.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι απλοί ιερείς της Ρώμης αμείβονται κατά μέσο όρο με 1.200 ευρώ τον μήνα.
Όσο για τους μοναχούς και τις μοναχές, που συχνά έχουν δώσει όρκους φτώχειας, συνήθως δεν λαμβάνουν καθόλου μισθό, εκτός αν κατέχουν διοικητικές θέσεις εντός της Εκκλησίας.
Ο Φραγκίσκος έλαβε επίσης την απόφαση να σταματήσει την παράδοση παροχής επιδοτούμενων διαμερισμάτων του Βατικανού σε ανώτερο κλήρο — μια προσπάθεια περιορισμού των δαπανών και εμπέδωσης της διαφάνειας και της ισότητας.
Πηγή: Daily Mail