ΑρχικήΚόσμοςΠοιος ελέγχει τον χρυσό της Γερμανίας; – Εφιάλτης επαναπατρισμού με φόντο τον...

Ποιος ελέγχει τον χρυσό της Γερμανίας; – Εφιάλτης επαναπατρισμού με φόντο τον Τραμπ

Η επιστροφή Τραμπ αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για τα γερμανικά αποθέματα χρυσού στις ΗΠΑ.

Το ζήτημα της ασφάλειας των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού που βρίσκονται αποθηκευμένα στο εξωτερικό – και ιδίως στη Νέα Υόρκη – επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς η πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εγείρει νέους γεωπολιτικούς προβληματισμούς, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού παγκοσμίως – 3.352 τόνους συνολικά – εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο φιλοξενείται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Η αποθήκευση εκεί είχε αποφασιστεί δεκαετίες πριν, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου και της μεταπολεμικής νομισματικής τάξης.

Αν και το θέμα συνήθως απασχολούσε το ακροδεξιό κόμμα AfD και τους επενδυτές του χρυσού, πλέον απασχολεί την ευρύτερη δημόσια σφαίρα. Ο φόβος ότι ένας δεύτερος γύρος διακυβέρνησης Τραμπ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Fed ή ακόμα και να επηρεάσει τα ξένα αποθέματα χρυσού, έχει προκαλέσει κινητικότητα στη Γερμανία.

Πιέσεις για επαναπατρισμό

Η Ομοσπονδία Φορολογουμένων της Γερμανίας απέστειλε επιστολές προς τη Bundesbank και το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την άμεση επιστροφή των αποθεμάτων χρυσού από τις ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, Μίχαελ Γιάγκερ, δήλωσε στο Reuters:

«Ο Τραμπ θέλει να ελέγξει τη Fed, κάτι που συνεπάγεται και έλεγχο επί των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού. Πρόκειται για δικά μας χρήματα και πρέπει να επιστραφούν».

Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και ο Μάρκους Φέρμπερ, επιφανές στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

«Ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μια μέρα θα θελήσει να διαχειριστεί δημιουργικά τα αποθέματα χρυσού άλλων χωρών».

Ο ίδιος κάλεσε τη Bundesbank να αναθεωρήσει την πολιτική της για τη φύλαξη του χρυσού, με βάση τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες.

Εμπιστοσύνη ή ψυχραιμία;

Παρά τη σεναριολογία, η Bundesbank διαβεβαιώνει ότι η Fed της Νέας Υόρκης παραμένει «αξιόπιστος εταίρος» και σημαντική τοποθεσία αποθήκευσης. Το ίδιο και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, το οποίο υπενθυμίζει την ανεξαρτησία της Bundesbank.

Η ΕΚΤ, σε πρόσφατη τοποθέτησή της, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη της στην αμερικανική κεντρική τράπεζα, παρότι η διαρκής κριτική του Τραμπ προς τον πρόεδρό της, Τζερόμ Πάουελ, προκαλεί προβληματισμό σχετικά με την ανεξαρτησία της Fed σε ενδεχόμενη νέα θητεία Τραμπ.

Από θεωρία συνωμοσίας, σε mainstream ανησυχία

Ο Πίτερ Μπέρινγκερ, βουλευτής του AfD και αρχικός εμπνευστής της δεκαετούς εκστρατείας για τον επαναπατρισμό του χρυσού, δηλώνει δικαιωμένος:

«Όταν έθετα το ζήτημα πριν χρόνια, με θεωρούσαν συνωμοσιολόγο. Τώρα οι ανησυχίες μου γίνονται ευρέως αποδεκτές».

Γεωπολιτικοί υπολογισμοί σε νέα φάση

Η Γερμανία είχε ξεκινήσει επαναπατρισμό 300 τόνων χρυσού από τη Νέα Υόρκη το 2014–2017 για λόγους εσωτερικής εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει μεταβάλει ξανά τους γεωστρατηγικούς υπολογισμούς.

Ο Φέρμπερ προτείνει διαφοροποίηση στις τοποθεσίες φύλαξης – εκτός από τη Νέα Υόρκη, αποθέματα χρυσού της Γερμανίας βρίσκονται επίσης στη Φρανκφούρτη και την Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο.

«Δεν είναι ποτέ σοφό να βάζεις όλα τα αυγά σε ένα ή δύο καλάθια», σημείωσε, χωρίς να προτείνει συγκεκριμένες νέες τοποθεσίες.

Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, Φριτς Γκούντσλερ, κάλεσε σε τακτικούς ελέγχους, ενώ η Bundesbank διαβεβαίωσε ότι διενεργεί συστηματικά δειγματοληπτικούς ελέγχους και έχει επιθεωρήσει περίπου το 13% των αποθεμάτων της στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ