Η Μεσογειακή Διατροφή: Μύθος, παρερμηνείες και πολιτικά παιχνίδια
Είναι η πιο διάσημη δίαιτα στον κόσμο. Είναι, όμως, και η πιο παρεξηγημένη.
Για δεκαετίες, η Μεσογειακή Διατροφή έχει προωθηθεί ως το απόλυτο διατροφικό πρότυπο, βασισμένο στην παράδοση και την υγεία. Όμως, πόσο κοντά βρίσκεται η σύγχρονη εκδοχή της στη διατροφή που πραγματικά παρατηρήθηκε στη νότια Ιταλία πριν από 70 χρόνια;
Ενώ ο ιδρυτής της, Άνσελ Κις, παρουσίασε έναν τρόπο ζωής βασισμένο σε φυτικά τρόφιμα, λιγοστό κρέας, ελαιόλαδο και κρασί, υπάρχουν αμφισβητήσεις για το κατά πόσο αυτό αντανακλούσε την πραγματική διατροφή των Ιταλών της εποχής ή αν ήταν μια εξιδανικευμένη εκδοχή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του αμερικανικού κοινού.
Σήμερα, η Μεσογειακή Διατροφή έχει μετατραπεί σε ένα ισχυρό brand, χρησιμοποιούμενη τόσο ως εργαλείο προώθησης αγροτικών προϊόντων όσο και ως όπλο πολιτικών αντιπαραθέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Μεσογειακή Διατροφή: Μια ιδεατή δημιουργία;
Οι θεωρίες για τη γέννηση της Μεσογειακής Διατροφής διαφέρουν. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ο Άνσελ Κις ανακάλυψε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ελάχιστο κρέας.
Τα δεδομένα του έδειξαν ότι οι νέοι άνδρες στη Νικοτέρα, στη νότια Ιταλία, λάμβαναν περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων θερμίδων τους από δημητριακά, ένα τρίτο από φρούτα και λαχανικά, ένα πέμπτο από κρασί και μόλις ένα δέκατο από ζωικές πρωτεΐνες και ελαιόλαδο. Ζάχαρη και αλάτι καταναλώνονταν ελάχιστα.
Αυτή η ερμηνεία κυριαρχεί μέχρι σήμερα και είναι η βάση πάνω στην οποία σύγχρονοι διατροφολόγοι στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο.
Ωστόσο, μια εναλλακτική εκδοχή, υποστηριζόμενη από ανθρωπολόγους και ιστορικούς, υποστηρίζει ότι το έργο του Κις δεν ήταν περιγραφικό, αλλά προτρεπτικό. Η διατροφή αυτή δεν ανακαλύφθηκε – επινοήθηκε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάρμα, Αλμπέρτο Γκράντι, «οι Ιταλοί δεν ακολούθησαν ποτέ την Μεσογειακή Διατροφή». Ο Κις δεν κατέγραψε ένα υπαρκτό διατροφικό μοντέλο, αλλά δημιούργησε ένα ιδεώδες, συνθέτοντας τροφές από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου για να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών.
«Όταν πήγαινε στα σπίτια των ανθρώπων, αυτοί ντρέπονταν. Του έλεγαν ‘έλα αύριο, γιατί σήμερα δεν έχουμε τίποτα να φάμε’. Ή είχαν μόνο πολέντα και αλεύρι κάστανου», δηλώνει ο Γκράντι.
Η εκδοχή αυτή είναι αμφιλεγόμενη και έχει κάνει τον Γκράντι στόχο κριτικής στην Ιταλία. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται πιθανότατα κάπου στη μέση: η αυθεντική Μεσογειακή Διατροφή ήταν περισσότερο αποτέλεσμα στέρησης παρά επιλογής.
Η εμπορευματοποίηση της Μεσογειακής Διατροφής
Χρειάστηκε χρόνος για να καθιερωθεί η Μεσογειακή Διατροφή ως σύμβολο υγείας και ευζωίας. Στην αρχή, οι εύποροι κάτοικοι του βορρά γελούσαν με την ιδέα ότι έπρεπε να μιμηθούν τη διατροφή του φτωχού, αγροτικού νότου.
Τη δεκαετία του 1960, όμως, καθώς η Ιταλία εκβιομηχανιζόταν και οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τις αγροτικές δουλειές, μια νοσταλγία για την παραδοσιακή διατροφή άρχισε να διαμορφώνεται. Τη δεκαετία του 1980, η αντίδραση κατά του αμερικανικού μοντέλου διατροφής κορυφώθηκε με το κίνημα Slow Food, το οποίο δημιουργήθηκε το 1986 ως απάντηση στο πρώτο McDonald’s στη Ρώμη.
Παράλληλα, αγροτικοί συνεταιρισμοί και εταιρείες τροφίμων είδαν την ευκαιρία και προώθησαν την προστασία και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας την επίσημη σφραγίδα της UNESCO το 2010.
Σήμερα, η Μεσογειακή Διατροφή έχει γίνει μια τεράστια εμπορική επιτυχία. Το 2010, οι ιταλικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ανήλθαν σε 27 δισ. ευρώ, με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι.
Μέχρι το 2023, οι εξαγωγές είχαν τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 70 δισ. ευρώ, με κυρίαρχα προϊόντα το κρασί (8 δισ.), τα ζυμαρικά (7 δισ.), τα γαλακτοκομικά (6 δισ.) και τα μεταποιημένα λαχανικά (π.χ. σάλτσες ντομάτας).
Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα προϊόντα – το κρασί, τα αλλαντικά, τα τυριά – αποτελούσαν μόνο ένα μικρό μέρος της αρχικής Μεσογειακής Διατροφής. Παρ’ όλα αυτά, έχουν γίνει οι πρωταγωνιστές της, αντικαθιστώντας τα φρούτα και τα λαχανικά, που είχαν κυρίαρχο ρόλο στην έρευνα του Κις.
Η πολιτικοποίηση του φαγητού
Η διατροφή πάντα είχε πολιτική διάσταση στην Ιταλία, αλλά η Τζόρτζια Μελόνι την έχει μετατρέψει σε βασικό στοιχείο της πολιτικής της ατζέντας.
Από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση, επιτίθεται στην ΕΕ για την προσπάθειά της να μειώσει την κατανάλωση κρέατος και να προωθήσει πιο φυτικές δίαιτες.
Ένας από τους βασικούς της στόχους ήταν η γαλλική διατροφική σήμανση Nutri-Score, ένα σύστημα που βαθμολογεί τα τρόφιμα από πράσινο (υγιεινά) έως κόκκινο (λιγότερο υγιεινά).
Η Μελόνι το χαρακτήρισε «παράλογο», ισχυριζόμενη ότι αδικεί ιταλικά προϊόντα όπως το σαλάμι, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο – αν και στην πραγματικότητα οι βαθμολογίες τους ήταν αντίστοιχες με τα γαλλικά προϊόντα.
Λόμπι όπως τα Coldiretti και Confagricoltura βρήκαν τη λύση: αφού η Μεσογειακή Διατροφή είχε αναγνωριστεί ως υγιεινή, μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το Nutri-Score την υπονόμευε.
Αποτέλεσμα; Η νομοθεσία για τη σήμανση εγκαταλείφθηκε.
Παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε και για το αλκοόλ. Όταν η ΕΕ σκέφτηκε να βάλει προειδοποιήσεις για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, η Ιταλία ισχυρίστηκε ότι αυτό θα «κατέστρεφε τη Μεσογειακή Διατροφή».
Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση κρέατος. Αν και η σύγχρονη ιταλική διατροφή περιλαμβάνει περισσότερο κρέας, ζάχαρη και αλάτι από ό,τι παλαιότερα, η Μελόνι και οι υποστηρικτές της επιμένουν ότι η παχυσαρκία είναι «εισαγόμενο πρόβλημα» και όχι αποτέλεσμα των τοπικών διατροφικών αλλαγών.
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι νεκρή. Κάποιος ας το πει στους Ιταλούς.