Πιστεύετε ότι οι νομοθέτες των Βρυξελλών είναι ανίσχυροι; Τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, όπως μας προτρέπει με άρθρο του το Politico.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να μην έχει το δικαίωμα να προτείνει νομοθεσία όπως τα εθνικά κοινοβούλια. Μπορεί να εξακολουθεί να θεωρείται ως το πιο αδύναμο από τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να ενισχυθεί η ισχύς του.
Όμως, εξετάζοντας εντατικά και τροποποιώντας τους προτεινόμενους νόμους σε μία ή περισσότερες από τις 20 επιτροπές του, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να διαμορφώσουν τους νέους κανόνες της ΕΕ και να αλλάξουν τη ζωή μας με απρόσμενους τρόπους.
Πολλές από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που ελήφθησαν την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο – οι νόμοι για το κλίμα που στοχεύουν στη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 2 αντί 4 βαθμών ή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης – δεν θα γίνουν αισθητές για πολλά χρόνια .
Ο αρθρογράφος του Politico απαριθμεί μερικά από τα πιο μικρά αλλά και πιο απτά πράγματα που έχουν κάνει οι ευρωβουλευτές τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ένας φορτιστής για όλα τα κινητά
Θα πρέπει να ευχαριστήσετε την ΕΕ, επειδή η Apple κυκλοφόρησε το iPhone 15 με μια κανονική θύρα φόρτισης USB-C, αντί για την αποκλειστική θύρα Lightning. Η εταιρεία υιοθέτησε τους κανόνες της ΕΕ – πιο γνωστοί ως «κοινός φορτιστής» – που απαιτούν όλα τα smartphone να έχουν θύρα USB-C μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι κανόνες επεκτάθηκαν ώστε να καλύπτουν πληκτρολόγια και ποντίκια, ακουστικά και κάθε είδους φορητή ηλεκτρονική συσκευή και είχαν σκοπό να καταπολεμήσουν μια μάστιγα: τα γεμάτα συρτάτια με διαφορετικούς φορτιστές για κάθε συσκευή. Παράλληλα, στόχος ήταν να μειωθούν δραστικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
Φθηνότερες διασυνοριακές κλήσεις
Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να καλούν τους φίλους τους εντός ΕΕ με το ίδιο κόστος που καλούν τους φίλους στη γειτονιά τους. Δεν ήταν εύκολη νίκη, αλλά οι νομοθέτες ζήτησαν από τις πρωτεύουσες της ΕΕ να συμφωνήσουν, ώστε να καταργήσουν τις πρόσθετες χρεώσεις που εφαρμόζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όταν καλούμε ή στέλνουμε μήνυμα σε κάποιον σε άλλη χώρα της ΕΕ. Παράλληλη νίκη είναι και η δωρεάν περιαγωγή εντός της ΕΕ, η οποία μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας όπως στη χώρα μας. Το μέτρο θα ξεκινήσει το 2029, με την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τους απαραίτητους τεχνικούς κανόνες.
Γρήγορο wi-fi παντού
Η Ε.Ε. δίνει λύση στο πρόβλημα της σύνδεσης με ασύρματα δίκτυα με το πρόγραμμα WiFi4EU, μέσω του οποίου προσφέρει χρήματα σε τοπικές αρχές που θέλουν να παρέχουν δωρεάν προσωρινή υπηρεσία wi-fi σε δημόσιους χώρους. Οι δήμοι που συμμετέχουν στο WiFi4EU λαμβάνουν ένα κουπόνι αξίας 15.000 ευρώ, προκειμένου να αναθέσουν σε τοπικές εταιρείες την εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 90.000 κέντρα WiFi4EU σε περισσότερους από 8.800 δήμους.
Δικαίωμα επισκευής
Όταν έχετε έναν σπασμένο φορητό υπολογιστή ή ένα smartphone του οποίου η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί, το ερώτημα που προκύπτει πάντα είναι: «Πρέπει να το επισκευάσω ή να αγοράσω ένα νέο, δεδομένου ότι έχει σχεδόν την ίδια τιμή;» Οι Βρυξέλλες θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν εύκολα την επισκευή. Τουλάχιστον, αυτό στόχευε όταν πρότεινε νέους κανόνες για να αναγκάσει τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην επισκευή χαλασμένων συσκευών από την αντικατάστασή τους και να κάνουν εύκολα προσβάσιμα τα ανταλλακτικά και τα εγχειρίδια επισκευής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το πεδίο εφαρμογής του δικαιώματος επισκευής, αλλά αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση από τις χώρες της ΕΕ, ώστε να εφαρμόζεται μόνο σε προϊόντα για τα οποία υπάρχουν ήδη κανόνες οικολογικού σχεδιασμού. Οι εθνικές κυβερνήσεις έδωσαν την τελική έγκρισή τους για το νέο νόμο για το δικαίωμα επισκευής την περασμένη εβδομάδα.
Take-away φαγητά με νέα εμφάνιση
Παλιά, αγοράζαμε σούπα σε συσκευασία από φελιζόλ το χειμώνα και την βρίσκαμε ξεβρασμένη στην παραλία το επόμενο καλοκαίρι. Χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης, αυτές οι μέρες, θεωρητικά, έχουν παρέλθει προ πολλού. Οι πωλήσεις προϊόντων σε πακέτο έχουν πλέον στραφεί σε πιο βιώσιμους τύπους δοχείων, όπως κουτιά από χαρτόνι που μπορούν να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν πιο εύκολα. Πλέον, τα εστιατόρια και τα καφέ παρέχουν ξύλινα μαχαίρια και πιρούνια και χάρτινα καλαμάκια. Και χάρη στους νέους κανόνες για τις συσκευασίες που μόλις εγκρίθηκαν, σύντομα θα μπορείτε να πάτε στο εστιατόριο και ζητήσετε η take away σαλάτα σας να μπει στο δικό σας lunch box.
Μη αποσπώμενα καπάκια πλαστικών μπουκαλιών
Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2019/904) φέρνει σημαντικές μεταβολές στην κατασκευή των πλαστικών καπακιών στα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης. Σύμφωνα με αυτή, τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα σε όλα τα δοχεία υγρών χωρητικότητας έως και τρία λίτρα. Στόχος είναι να μειωθούν τα απορρίμματα και να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσής τους. Το πρόβλημα; Ορισμένοι λάτρεις των ανθρακούχων ποτών παραπονιούνται ότι το αρθρωτό καπάκι χτυπά το πρόσωπο. Ο επικεφαλής της ιταλικής δεξιάς λαϊκιστικής Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, άδραξε μάλιστα την ευκαιρία για να επικρίνει την Πράσινη Συμφωνία και την «σουρεαλιστική» οικοπολιτική των Βρυξελλών. Αλλά με την αύξηση της ρύπανσης από πλαστικό, οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών θα υποστήριζαν ότι ένα ελαφρώς πιο περίεργο πλαστικό μπουκάλι είναι ένα μικρό τίμημα για καθαρότερες θάλασσες.