Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία: Παραίτηση Καρενμπάουερ από την προεδρία του CDU

12 mins read

H Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή του κόμματος, η Κραμπ-Κάρενμπάουερ θα οργανώσει τη διαδικασία για την εκλογή του υποψήφιου καγκελαρίου του CDU το καλοκαίρι, οπότε και η ίδια σκοπεύει να αποχωρήσει από την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή του CDU, η Μέρκελ θέλει η δελφίνος της να παραμείνει υπουργός Άμυνας στην κυβέρνησή της.

Όπως φαίνεται όλα άρχισαν όταν, στο κοινοβούλιο της Θουριγγίας, όταν το CDU αποφάσισε να στηρίξει τον υποψήφιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την πρωθυπουργία σε συνεργασία με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Τότε, η τοπική CDU υπερψήφισε τον Τόμας Κέμεριχ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σε μια ψηφοφορία όπου «έτυχε» να αποφασίσουν να τον στηρίξουν και οι βουλευτές της AfD. Στο συγκεκριμένο κρατίδιο ο ηγέτης της τοπικής AfD, Björn Höcke, θεωρείται από τους πιο ακραίους ηγέτες του ακροδεξιού σχηματισμού και πέρσι ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι επιτρεπτό οι επικριτές του να τον αποκαλούν «φασίστα». Θύμισε όταν πάλι στη Θουριγγία, το 1930, οι Ναζί συμμετείχαν για πρώτη φορά σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Έτσι η Μέρκελ αντέδρασε άμεσα και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας ασυγχώρητο, ενώ μίλησε για μια κακή μέρα για τη Δημοκρατία, υποδεικνύοντας την ανάγκη να γίνουν νέες εκλογές.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην πολιτική θύελλα, Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ζητούν με κοινή τους δήλωση πρόωρες εκλογές στη Θουριγγία.
Από την πλευρά του, ο Kemmerich, υπέβαλε την παραίτηση του, ώστε να διευκολύνει την εξαγωγή των εκλογών.

Facebook Comments