ΑρχικήΚόσμοςΠώς απέκτησε τα μυθικά του πλούτη ο Αμπράμοβιτς - Οι αποκαλύψεις του...

Πώς απέκτησε τα μυθικά του πλούτη ο Αμπράμοβιτς – Οι αποκαλύψεις του BBC

Μια έρευνα του BBC αποκάλυψε νέα στοιχεία σχετικά με τις διεφθαρμένες συμφωνίες που “έφτιαξαν” την περιουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι έκανε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε μια εταιρεία πετρελαίου από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία το 1995.

Ο Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύφθηκε, πλήρωσε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια (190 εκατομμύρια λίρες) για τη Sibneft, πριν την πουλήσει πίσω στη ρωσική κυβέρνηση για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.

Η ερευνητική εκπομπή Panorama της τηλεόρασης του BBC αποκάλυψε ότι η συσσώρευση της τεράστιας περιουσίας του Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε με αδιαφανή τρόπο.

Το έγγραφο αυτό, προϊόν εισαγγελικής έρευνας που δεν προχώρησε, αναφέρει πως η ρωσική κυβέρνηση ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη συναλλαγή κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει βάση για να ισχυριστεί κανείς ότι έχει συγκεντρώσει πλούτο μέσω παράνομων πράξεων.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει ήδη παραδεχτεί ενώπιον δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ότι έκανε πληρωμές “κάτω από το τραπέζι” για να βοηθήσει στην εκκίνηση της συμφωνίας Sibneft.

Μάλιστα, το έχει μηνύσει στο Λονδίνο ο πρώην συνεργάτης του Μπόρις Μπερεζόφσκι το 2012.

Ο κ. Αμπράμοβιτς κέρδισε την υπόθεση, αλλά περιέγραψε στο δικαστήριο πώς η αρχική δημοπρασία της Sibneft ήταν στημένη υπέρ του και πώς έδωσε στον Μπερεζόφσκι 10 εκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει έναν αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

Οι πληροφορίες δόθηκαν στο πρόγραμμα από μια εμπιστευτική πηγή, η οποία λέει ότι αντιγράφηκαν κρυφά από αρχεία που κρατούσαν για τον κ. Αμπράμοβιτς οι ρωσικές υπηρεσίες.

Το νομικό έγγραφο προσθέτει ότι η αρμόδια υπηρεσία οικονομικών εγκλημάτων ήθελε να απαγγείλει κατηγορία απάτης κατά του κ. Αμπράμοβιτς. Η υπόθεση δεν προχώρησε, ωστόσο, καθώς όπως είπε στην κάμερα του BBC ο τότε αρμόδιος εισαγγελέας Γιούρι Σκουράτοφ ο Αμπράμοβιτς ήταν προστατευόμενος του τότε Προέδρου Γέλτσιν. Όπως αποκάλυψε μάλιστα η εκπομπή, πάνω από τα μισά χρήματα για την αγορά της Sibneft ο Αμπράμοβιτς τα βρήκε στην ουσία από την ίδια τη ρωσική κυβέρνηση μέσω προκανονισμένου τραπεζικού δανείου.

Ο Σκουράτοφ αποπέμφθηκε από τη θέση του το 1999, όταν κυκλοφόρησε ένα sex tape με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Όπως υποστήριξε στην εκπομπή, επρόκειτο για μια στημένη επιχείρηση για να αποδομηθεί η έρευνά του.

Το BBC τόνισε ότι ο Αμπράμοβιτς παρέμεινε στον ενδότερο κύκλο του Κρεμλίνου όταν τα ηνία ανέλαβε ο Βλάντιμιρ Πούτιν το 2000.

Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε σε κοινοπραξία που αγόρασε μία άλλη πετρελαϊκή εταιρεία, τη Slavneft. Για την εταιρεία αυτή υπήρχε ενδιαφέρον και από κινεζικό όμιλο, αλλά μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας απήχθη όταν έφτασε στη Μόσχα για τη δημοπρασία.

Δεν υπάρχει υπόνοια ότι ο Αμπράμοβιτς γνώριζε για την απαγωγή, αλλά ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Βλάντιμιρ Μίλοφ δήλωσε στην εκπομπή Panorama ότι ανώτεροι πολιτικοί αξιωματούχοι είχαν αποφασίσει εξαρχής ότι η Slavneft θα κατέληγε στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα λόγω των δεσμών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.