ΑρχικήΚόσμοςΒρετανία: 1,8 δις κυρώσεις σε Αμπράμοβιτς και ακόμα έξι Ρώσους ολιγάρχες

Βρετανία: 1,8 δις κυρώσεις σε Αμπράμοβιτς και ακόμα έξι Ρώσους ολιγάρχες

Η M. Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβτς και τον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, προχωρώντας σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λόγω των σχέσεών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι κι άλλοι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες είναι οι πιο υψηλές προσωπικότητες που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Η Μ. Βρετανία ανέφερε ότι είχε συλλογική καθαρή περιουσία περίπου 15 δισεκατομμυρίων λιρών (17,94 δισεκατομμύρια ευρώ).

 

Ακολουθεί η σύνοψη της κυβέρνησης για όσους επιβλήθηκαν κυρώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters:

 

1. Ρομάν Αμπράμοβιτς

«Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει μερίσματα στον κολοσσό του χάλυβα Evraz, στο Norilsk Nickel και είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Πούλησε το 73% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στον κρατικό τιτάνα φυσικού αερίου Gazprom για 9,87 δισεκατομμύρια λίρες το 2005. Η καθαρή περιουσία του υπολογίζεται σε 9,4 δισεκατομμύρια λίρες. Είναι ένας από τους λίγους ολιγάρχες απ’ τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε σχέση με τον Πούτιν. Κανένας από τους συμμάχους της Μ. Βρετανίας δεν έχει επιβάλει ακόμη κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς».

 

2. Όλεγκ Ντεριπάσκα

«Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα έχει μερίδια στην En+ Group, μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης και ενέργειας που κατέχει την UC Rusal, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο. Έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια λίρες.»

 

3. Ιγκόρ Σέτσιν

«Ο Ιγκόρ Σέτσιν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και ιδιαίτερα στενός και ισχυρός σύμμαχος του Πούτιν. Στον Σέτσιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.»

 

4. Αντρέι Κοστίν

«Ο Αντρέι Κοστίν είναι πρόεδρος της τράπεζας VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία. Η Μ. Βρετανία έδωσε εντολή διακοπής των συναλλαγών στην VTB Bank στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Κοστίν είναι στενός συνεργάτης του Πούτιν και έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τους στόχους του Κρεμλίνου μέσω της VTB Bank. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 379 εκατομμύρια λίρες. Ο Κοστίν έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.”

 

5. Αλεξέι Μίλερ

«Ο Αλεξέι Μίλερ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Gazprom, καθιστώντας τον ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη που υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Μίλερ υπηρέτησε υπό τον Πούτιν τη δεκαετία του 1990 όταν ο Πούτιν ήταν αντιδήμαρχος στην Αγία Πετρούπολη. Στον Μίλερ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.»

 

6. Νικολάι Τοκάρεφ

«Ο Νικολάι Τοκάρεφ είναι πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft. Συνάντησε για πρώτη φορά τον Πούτιν όταν και οι δύο υπηρέτησαν ως αξιωματικοί της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1980. Από τότε παρέμειναν στενά συνδεδεμένοι. Ο Τοκάρεφ έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και ΕΕ.»

 

7. Ντμίτρι Λεμπέντεφ

«Ο Ντμίτρι Λεμπέντεφ είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank Rossiya. Το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε τις συναλλαγές στην Bank Rossiya, που θεωρείται ευρέως ως η ιδιωτική τράπεζα του Κρεμλίνου, στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Στον Λεμπέντεφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2016.»