Πρόταση- «βόμβα» της Κομισιόν για 3-4 ώρες υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καθημερινά

13 mins read

Επιβεβαιώνεται το Bloomberg,που νωρίτερα μετέδιδε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με μέτρα για τη διοχέτευση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές.

Η συγκεκριμένη πρόταση, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο που θα παρουσιάσει η Κομισιόν αύριο, στην ομιλία της Φον Ντερ Λάιεν για το State of the Union.

Η πρόταση της Κομισιόν για τον φόρο στα υπερκέρδη περιγράφεται ως «προσωρινή» και «κατ’ εξαίρεση» και αφορά τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, καθώς και τα διυλιστήρια, με βάση την κερδοφορία τους το φορολογικό έτος του 2022.

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας, η συγκεκριμένη πρόταση θα θέτει δύο στόχους:

  • Τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 3-4 ώρες καθημερινά.
  • Τη μείωση της ζήτησης σε συγκεκριμένες ώρες αιχμής Αυτό που, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι με ποιον τρόπο τα κράτη-μέλη θα επιτύχουν τον συγκεκριμένο στόχο, που αναμένεται να είναι και υποχρεωτικός.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, απ` όπου κι αν προέρχεται, αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα στις 11 και 12 Οκτωβρίου. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει συνεργασία Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου για κοινή πρόταση στο θέμα. Πάντως δεν αποκλείεται να απασχολήσει και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα που θα έχει προηγηθεί.

 

Facebook Comments