Προτάθηκε από Σουηδούς βουλευτές η Γκρέτα Τούνμπεργκ για το Νόμπελ Ειρήνης

8 mins read

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η 17χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, και το κίνημα «Fridays For Future» προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2020 από δύο Σουηδούς βουλευτές.

Οι βουλευτές του αριστερού κόμματος Riksdag, ο Γενς Χολμ και ο Χάκαμ Σβενελινγκ, σε μια επιστολή της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, γράφουν «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια ακτιβίστρια για το κλίμα και ο βασικός λόγος για τον οποίο της αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης είναι ότι παρά το νεαρό της ηλικίας της, δεν σταματά να ανοίγει τα μάτια των ηγετών για την κλιματική κρίση».

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «Το Fridays For Future είναι το κίνημα που δημιουργήθηκε γύρω από την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Χωρίς το Fridays For Future και την Γκρέτα Τούνμπεργκ, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν θα ήταν ποτέ τόσο επίκαιρο», όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι το όνομα της Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε αναφερθεί μεταξύ των πιθανών τιμηθέντων με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2019, που τελικά απονεμήθηκε στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέντ για τη συμφιλίωση που κατάφερε με τη γειτονική Ερυθραία.

Τέλος, οι δυο βουλευτές εξηγούν ότι «Η κλιματική κρίση θα προκαλέσει νέες συρράξεις, κατόπιν πολέμους. Το να ενεργούμε για τη μείωση των εκπομπών αερίων και τον σεβασμό της συμφωνίας του Παρισιού ισοδυναμεί με το να εργαζόμαστε για την ειρήνη».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα