Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ ο βανδαλισμός της Αγίας Σοφίας – Περιγράφουν το “πανηγύρι” που έχει στηθεί στον ιστορικό ναό

14 mins read

Την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί εντός της Αγίας Σοφίας, περιγράφει δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, με τον γερμανό δημοσιγράφο Τόμας Αβενάριους να κάνει λόγο για “θρησκευτικό πανηγύρι” και “εφιάλτη” για αρχαιολόγους και ιστορικούς.

Το βυζαντινό κτίριο είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά λειτουργούσε ως εκκλησία, μετά ως ισλαμικό τέμενος και στη συνέχεια ως μουσείο. Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2020 η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Όποιος το επισκέπτεται, πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του. (…) Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πάνω στο πράσινο χαλί της, οι μη μουσουλμάνοι, φορώντας τις κάλτσες τους, θαυμάζουν τον τρούλο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες. (…) Στον νάρθηκα, τον προθάλαμο με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά και την επιβλητική αυτοκρατορική πύλη έχουν τοποθετηθεί παπουτσοθήκες και δίπλα τους βρίσκονται παρκαρισμένα αναπηρικά και παιδικά καρότσια.

“Μετά την πύλη,οι πιστοί προσεύχονται κάτω από την αψίδα, ενώ τουρίστες θαυμάζουν τον γιγαντιαίο τρούλο και τις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες των τεσσάρων αρχαγγέλων. Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκονται καθισμένες οικογένειες στο έδαφος, μωρά που κλαίνε και άλλοι που βγάζουν selfies“, περιγράφει γλαφυρά ο γερμανός δημοσιογράφος.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Χαράζουν ονόματα και καρδιές στους τοίχους

Πρώτος είχε αναρτήσει φωτογραφίες και βίντεο από τις καταστροφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, ο Τούρκος πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD), Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος ανέφερε πως “δεν έχει υπάρξει χειρότερο “ρεζίλι” από αυτό το θέαμα”.

Παράλληλα, επέκρινε τους υπευθύνους που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προφύλαξης.

“Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή μιας θύρας βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές.

Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές” ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιασάρ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα