«Πυροβολούν» μεγάλη τουρκική τράπεζα οι ΗΠΑ

15 mins read

Μία εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Τουρκίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για σχήμα παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ.

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της τράπεζας καταγράφηκε έναν χρόνο και πλέον μετά την καταδίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, κορυφαίου στελέχους της Halkbank, ο οποίος αποφυλακίστηκε και επαναπατρίστηκε στην Τουρκία τον Ιούλιο.

«Η συστημική συμμετοχή της Halkbank στην παράνομη κίνηση πετρελαϊκών εσόδων του Ιράν ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από κορυφαία τραπεζικά στελέχη» αναφέρει ο Εισαγγελέας, Τζέφρι Μπέρμαν στην ανακοίνωσή του. «Η Halkbank θα πρέπει τώρα να λογοδοτήσει για τις πράξεις της σε αμερικανικό δικαστήριο», προσθέτει.

Σημειωτέον ότι αυτό γίνεται με την τουρκική εισβολή στη Συρία εν εξελίξει.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι Αμερικανοί εισαγγελείς «συνωμοτούν» εναντίον της στην υπόθεση της Halkbank , το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο με το συνήγορο της Halkbank στις ΗΠΑ να αποφεύγει οποιαδήποτε σχετική δήλωση. Ωστόσο, στέλεχος της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον περιορίστηκε να χαρακτηρίσει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της τράπεζας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι η Halkbank συμμετείχε από το 2012 ως το 2016 σε κύκλωμα που επέτρεπε στο Ιράν να διοχετεύει κεφάλαια που είχε εξασφαλίσει από πωλήσεις ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, με τη χρήση ενός περίπλοκου ιστού εταιρειών-βιτρινών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα αυτό έδρασε με την προστασία κορυφαίων αξιωματούχων των κυβερνήσεων του Ιράν και της Τουρκίας, ορισμένοι εκ των οποίων δωροδοκήθηκαν με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η εισαγγελία αυτό που θέλει είναι να κατασχέσεις τους πόρους και τα ιδιοκτησιακά στοιχεία της Χάλκμπανκ, χωρίς διευκρινίζεται το ύψος του ποσού του προστίμου που επιδιώκεται να της επιβληθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τουρκική λίρα, που είχε οριακά μόνο υποχωρήσει μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. στον απόηχο της απαγγελίας κατηγοριών κατά της Halkbank καταγράφει πτώση 1%. Από τις αρχές του μήνα έχει υποτιμηθεί 4,5%, περισσότερο από κάθε άλλο από τα 24 νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών.

 

Facebook Comments