ΑρχικήΚόσμοςQatargate: Όλα τα κομμάτια του παζλ και η στάση του S&D στις...

Qatargate: Όλα τα κομμάτια του παζλ και η στάση του S&D στις ψηφοφορίες

Στις 17.00 η βελγική αστυνομία θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση διαφθοράς που έχει συνταράξει την Ευρώπη.

Η έρευνα των βελγικών αρχών εστιάζει στις ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται το Μουντιάλ, που θεωρείται ότι επηρέασε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

«Υποψιαζόμασταν ότι υπήρχε πολλή δουλειά λόμπι από το Κατάρ»

Την Παρασκευή, διάφορες κοινοβουλευτικές πηγές θυμήθηκαν την ψηφοφορία, στην Ολομέλια της Ευρωβουλής της 24ης Νοεμβρίου, ενός ψηφίσματος που είχε συζητηθεί εκτενώς. Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να ψηφίσουν ένα κείμενο που αφορούσε το Κατάρ με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Αρχικά, οι S&D καταψήφισαν την ίδια την αρχή ενός ψηφίσματος για το Κατάρ», θυμάται ένας Γάλλος ευρωβουλευτής και προσθέτει ότι «ήθελαν απλώς μια απλή συζήτηση, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ομάδες, εκτός από την ακροδεξιά. Στη συνέχεια ζητήσαμε μια πραγματική εσωτερική συζήτηση για το θέμα. Και τα αίματα άναψαν».

Όταν τελικά εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος, «οι ευρωβουλευτές του S&D προσπάθησαν να αμβλύνουν σε μεγάλο βαθμό το κείμενο καταψηφίζοντας τις πιο σκληρές τροπολογίες», λέει ένας παρατηρητής της διαδικασίας ψήφισης και αναφέρει ότι «καταψήφισαν τροπολογίες που καταδικάζουν έντονα το καθεστώς». Η πλειοψηφία της ομάδας, για παράδειγμα, καταψήφισε μια τροπολογία που είχε σκοπό να διευκρινίσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει την αποτυχία του Κατάρ να σεβαστεί την πρωταρχική του ευθύνη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων στην επικράτειά του κατά την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 της FIFA και να διερευνήσει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών, που συχνά αποδίδονται αυθαίρετα σε «φυσικά αίτια».

Σε περίπου έξι πρόσθετες τροπολογίες που στόχευαν στην πιο ηχηρή καταδίκη του καθεστώτος της Ντόχα, οι S&D καταψήφισαν συντριπτικά, όπως οι περισσότερες δεξιές και ακροδεξιές ομάδες. «Αυτή η στάση έχει εκπλήξει πολλούς», λένε πηγές από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Renew. «Υποψιαζόμασταν ότι υπήρχε πολλή δουλειά λόμπι πίσω από το Κατάρ», είπε ένας κοινοβουλευτικός βοηθός. «Από εκεί έπρεπε να φανταστούμε μια πιθανή διαφθορά…»

«Απογοήτευση» και «μηδενική ανοχή»

Την Παρασκευή, η ομάδα S&D αντέδρασε στα γεγονότα και δήλωσε την «απογοήτευση» της και τη «μηδενική ανοχή» της απέναντι στη διαφθορά. «Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις αρχές. Με αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημόσια τις τρέχουσες νομικές διαδικασίες. Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για όλους τους φακέλους και τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια που αφορούν τα κράτη του Κόλπου, ιδίως την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και τις προγραμματισμένες επισκέψεις, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν πληροφορίες και σχετικές διευκρινίσεις», ανέφερε αμέσως μετά τις αποκαλύψεις η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.

Η ομιλία της Εύας Καϊλή για το Κατάρ που είχε προκαλέσει αντιδράσεις

«Πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή το Κατάρ που φιλοξενεί το μουντιάλ 2022 υιοθετώντας αναφορά του ILO (International Labour Organization). Ήταν μια δήλωση που σχολιάστηκε και είχε προκαλέσει εντύπωση.

Και αυτό γιατί οι συνθήκες εργασίας για τα γήπεδα του Κατάρ έγιναν πρωτοσέλιδο στο διεθνή Τύπο λόγω της σωρείας παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας. Η άλλη οπτική, αυτή της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή ήθελε το Κατάρ να είναι «όαση» για τους εργάτες αφού όπως ανέφερε «O ILO είπε το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα».

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η κ. Καϊλή επαίνεσε την αραβική χώρα που αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, μία σύγχρονη μορφή δουλείας και κατηγόρησε σε όσους ασκούν κριτική στο Κατάρ για… μπούλινγκ.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο» είπε αρχικά.

«Κάνουμε διακρίσεις»

«Κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριο τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί» συνεχίζει.

Αναφερόμενη στους θανάτους σημείωσε: «Έχουμε χιλιάδες θανάτους διότι έχουν αποτύχει οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη».
«Μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας. Αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για «κήρυγμα» με στόχο τη φτηνή προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας. Τους σεβόμαστε και χωρίς το φυσικό αέριο», ανέφερε.

«Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Διαδικασίες για την καθαίρεση της από την αντιπροεδρία του ευρωκοινοβουλίου

Για την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, με βάση τους κανόνες του ΕΚ «απαιτείται πρώτα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων με πλειοψηφία 60% κ μετά έγκριση από την Ολομέλεια με τα 2/3».

«Καμία ανοχή στη διαφθορά» τονίζει κλείνοντας την ανάρτησή του ο κ. Παπαδημούλης.