ΑρχικήΚόσμος«Βραβείο» από το Politico σε Μέτσολα και Καϊλή

«Βραβείο» από το Politico σε Μέτσολα και Καϊλή

Η Εύα Καϊλή και η Ρομπέρτα Μέτσολα, βραβεύτηκαν για ξεχωριστό λόγο η κάθε μία, από το περιοδικό Politico.

Ειδικότερα, τα βραβεία για την «τάξη των ευρωβουλευτών του 2024» ανακοίνωσε το «Politico», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν αποφοιτά με άριστα ολόκληρη η τάξη του Ευρωκοινοβουλίου». Καθώς τα 705 μέλη της ένατης θητείας του Κοινοβουλίου κλείνουν τα βιβλία και επιστρέφουν στα σπίτια τους για να ξεκινήσουν την προεκλογική εκστρατεία, αφήνουν πίσω τους ένα ογκώδες αρχείο νομοθετικού έργου, ονομαστικών ψηφοφοριών, ομιλιών, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά άλλα, όπως αναφέρει το «Politico».

Tα καλά, τα κακά και τα άσχημα

Το βραβείο για τις «καλύτερες πρέσβειρες» απένειμε στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και την ελληνίδα ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή.

Θέτοντας το ερώτημα για αν το ευρωκοινοβούλιο είναι «προπύργιο της Δημοκρατίας ή άντρο της διαφθοράς» το «Politico» εστιάζει στις κυρίες Μέτσολα και Καϊλή αναφέροντας ότι «είναι τα δύο μέλη που διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ευρώπη και εκτός αυτής, αλλά για διαφορετικούς λόγους».

«Η Ρομπέρτα Μέτσολα, κεντροδεξιά ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, έγινε διάσημη στην ΕΕ ως η νεότερη πρόεδρος του Κοινοβουλίου και η τρίτη γυναίκα που ανέλαβε ποτέ αυτόν τον ρόλο. Η Μέτσολα έφερε νέο δυναμισμό στο Κοινοβούλιο, υποσχόμενη εκσυγχρονισμό, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις των κανόνων κατά της παρενόχλησης και αποτελώντας την πρώτη ηγέτιδα της ΕΕ που επισκέφθηκε την εμπόλεμη Ουκρανία», σχολιάζει το «Politico».

Αλλά ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο, η θητεία της επισκιάστηκε από το Qatargate, τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έπληξε την ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες, με ισχυρισμούς για συστήματα «μετρητών έναντι επιρροής» και δωροδοκίες στην καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ.

Η Εύα Καϊλή, η γοητευτική ελληνίδα σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλευτής, μια κοσμική προσωπικότητα γνωστή για το υψηλού προφίλ έργο της, κατηγορήθηκε για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που φέρεται να έπαιρνε δωροδοκίες από χώρες όπως το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία με αντάλλαγμα κοινοβουλευτικές χάρες. Η Καϊλή, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, πέρασε περισσότερους από τρεις μήνες στη φυλακή και αναμένει τη δίκη της.

Η πρόεδρος Μέτσολα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πολιτικής της ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια για να καθαρίσει το «χάος της Καϊλή», εισάγοντας νέους κανόνες που διέπουν τη δεοντολογία των ευρωβουλευτών και επεκτείνοντας μια επιτροπή που ερευνά την ξένη ανάμειξη, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε ερωτήματα σχετικά με τα δικά της προεδρικά δώρα.

Και οι δύο βουλευτές άλλαξαν το πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός θεσμού που συχνά έχει περάσει στο παρασκήνιο, καθώς η πολιτική της ισχύος κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Με τη Μέτσολα, το Κοινοβούλιο προσπάθησε να αλλάξει το αφήγημα. Με την Καϊλή, πήρε μια ένεση αδρεναλίνης και τα μάτια του κοινού στράφηκαν στις εσωτερικές του λειτουργίες.

«Το μέλλον των δύο γυναικών δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό. Η Ρομπέρτα Μέτσολα ετοιμάζεται για την εκστρατεία επανεκλογής της και είναι το φαβορί για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος ενός Κοινοβουλίου που μετατοπίζεται προς τα δεξιά, μετά την οποία ακολουθούν οι εθνικές εκλογές στη Μάλτα που πρέπει να διεξαχθούν έως το 2027» τονίζει το «Politico» και καταλήγει:

«Η Εύα Καϊλή συνεχίζει τον αγώνα της απέναντι στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για το Qatargate, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης από τη βελγική δικαιοσύνη. Η προσπάθειά της να απορριφθεί η έρευνα για το Qatargate έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί τον Μάιο, με την ίδια να δηλώνει ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής».