ΑρχικήΚόσμοςΡάφα: Αυτοί είναι οι 6 όμηροι της Χαμάς που βρέθηκαν νεκροί μέσα...

Ράφα: Αυτοί είναι οι 6 όμηροι της Χαμάς που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε σήραγγα

Τα πτώματα έξι ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ εντοπίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων εκείνο του Ισραηλινοαμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το βράδυ του Σαββάτου (το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας).

«Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας [σ.σ. του Σαββάτου], σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς», μεταξύ των οποίων εκείνο του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση δηλώνοντας «συντετριμμένος και εξοργισμένος».

«Μην έχετε αμφιβολία, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Χερς ήταν ένας από τους αθώους που δέχθηκαν βάναυση επίθεση ενώ συμμετείχαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ για την ειρήνη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Έχασε το χέρι του βοηθώντας φίλους και ξένους κατά την άγρια σφαγή που διαπράχθηκε από τη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας πως ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ήταν τότε 23 ετών.

Αναφερόμενος στους γονείς του νεαρού άνδρα, τον Τζον και τη Ρέιτσελ, που «υπερασπίστηκαν αδιάκοπα τον γιο τους και όλους τους ομήρους που κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες» είπε ότι «τους θαυμάζει και θρηνεί μαζί τους πιο βαθιά απ΄ό,τι οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν».

Ο Μπάιντεν είπε πως «εργάστηκε αδιάκοπα ώστε ο πολυαγαπημένος τους Χερς να επιστρέψει με ασφάλεια»: «είμαι συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου του».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

«Μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων ήταν στο τραπέζι εδώ και δύο μήνες. Χωρίς τις καθυστερήσεις, τα σαμποτάζ και τα προσχήματα, εκείνοι τον θάνατο των οποίων μάθαμε στο πρωί θα ήταν σίγουρα ακόμα στη ζωή», δήλωσε σήμερα το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων.

«Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι, ώστε να βοηθήσουμε τους ζωντανούς να ανακάμψουν και να θάψουμε τους νεκρούς όπως τους αξίζει», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Φόρουμ.

Το Φόρουμ διευκρινίζει πως ο Αλεξάντερ Λομάνοφ είχε γίνει πατέρας στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ενός παιδιού που είναι σήμερα πέντε μηνών.

«Η καρδιά όλου του έθνους ραγίζει σε χίλια κομμάτια», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα κατά της εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», πρόσθεσε ο Χέρτσογκ.

Τουλάχιστον 40.691 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 94.060 έχουν τραυματιστεί κατά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου άλλους 250 ως ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Το Σάββατο συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους μαχητές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθώς το Ισραήλ συνέχισε τη στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Τζενίν. Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούν επιδρομές από την Τετάρτη σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη εδώ και μήνες.

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, που είχε συλληφθεί όμηρος στη διάρκεια ενός μουσικού φεστιβάλ κοντά στη Γάζα, είχε εμφανιστεί σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς στα τέλη Απριλίου.

«Είχε μόλις κλείσει τα 23. Σχεδίαζε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν. Οι γονείς του, η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ και ο Τζον Πόλιν «ήταν θαρραλέοι, συνετοί και ακλόνητοι ακόμη και ενόσω υπέμεναν αυτό που δεν θα μπορούσαν να έχουν φανταστεί», είπε ο Μπάιντεν.

«Αγωνίστηκαν αδιάκοπα για τον γιο τους και όλους τους ομήρους που κρατούνταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Τους θαυμάζω και πενθώ μαζί τους πιο βαθιά απ’ ό,τι οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν», είπε ο πρόεδρος.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανέφερε σε μια δήλωση ότι καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη βαναυσότητα της Χαμάς, και αυτό πρέπει να κάνει και όλος ο κόσμος. Η Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για να διαδεχθεί τον Μπάιντεν, είπε πως η ίδια και ο πρόεδρος θα παραμείνουν αταλάντευτοι στη δέσμευσή τους να απελευθερώσουν τους Αμερικανούς και όλους τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους στο Ρεχόμποθ Μπιτς, στο Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν είπε πως εξακολουθεί να είναι «αισιόδοξος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.

Η αντίδραση Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να πιάσει όσους ευθύνονται για τον θάνατο των έξι ομήρων τα πτώματα των οποίων ανακτήθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη δήλωσή του ο Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ έχει δεσμευθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και στη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ.

«Όποιος δολοφονεί ομήρους — δεν θέλει συμφωνία», είπε ο Νετανιάχου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ