ΑρχικήΚόσμοςΡαγδαίες εξελίξεις στην Αλβανία: Υπό κράτηση ο Μπερίσα - Για τι κατηγορείται

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αλβανία: Υπό κράτηση ο Μπερίσα – Για τι κατηγορείται

Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, τέθηκε υπό κατ’ οίκον κράτηση, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου της χώρας.

Ο Μπερίσα ερευνάται για διαφθορά κατά την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία. Εισαγγελείς κατηγορούν τον 79χρονο πολιτικό ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του όταν ήταν πρωθυπουργός, από το 2005 έως το 2009, για να ευνοήσει το σύζυγο της κόρης του κατά την ιδιωτικοποίηση κρατικής γης. Ο Μπερίσα αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Μπερίσα ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αλβανικής αντιπολίτευσης και σημαντικότερος πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

«Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της Εισαγγελίας, αλλάζοντας ένα προηγούμενο μέτρο και διέταξε τώρα την κατ’ οίκον κράτησή του χωρίς τη δυνατότητα να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο συνήγορος του Μπερίσα, Τζενκ Τζιοκουτάι.

Ο Τζιοκουτάι ανέφερε ακόμη πως ο Μπερίσα θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Αλβανία: Ο Μπερίσα «βλέπει» προσπάθεια του Ράμα να φιμώσει την αντιπολίτευση

Ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται τους ισχυρισμούς της Εισαγγελίας και κατηγορεί τον Ράμα ότι διεξάγει πολιτική επίθεση για να φιμώσει την αντιπολίτευση.

Η Εισαγγελία δεν έχει παρουσιάσει ακόμη το τελικό κατηγορητήριο.

Ο Μπερίσα διετέλεσε πρόεδρος από το 1992 ως το 1997, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος στη χώρα. Από το 2005 έως το 2013 είχε διατελέσει και πρωθυπουργός.

Το 2021, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στον Μπερίσα και την οικογένειά του, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τον κατηγορεί πως, όταν ήταν πρωθυπουργός, είχε εμπλακεί σε «πράξεις διαφθοράς» που περιλάμβαναν τη χρήση της εξουσίας του για προσωπικό του όφελος και για τον πλουτισμό συγγενών και πολιτικών συμμάχων του.

Ο 79χρονος πολιτικός αρνήθηκε τις κατηγορίες και τότε.