ΑρχικήΚόσμοςΡωσία: Αποχωρεί από τη συνθήκη New START για τα πυρηνικά - Τι...

Ρωσία: Αποχωρεί από τη συνθήκη New START για τα πυρηνικά – Τι σημαίνει αυτό- Τι απαντούν οι ΗΠΑ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα την αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη New START, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Νωρίτερα, η κάτω βουλή της Ρωσίας η Κρατική Δούμα, είχε εγκρίνει την απόφαση αυτή την οποία ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σε χθεσινή του ομιλία.

Η συνθήκη αυτή αφορά τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών, αφού κατηγόρησε την Δύση για ευθεία συμμετοχή σε απόπειρες να πληγούν οι ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις. Αν και η αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας δεν είναι αποχώρηση, είναι ωστόσο πολύ σημαντική.

Τι είναι η συνθήκη New START

Η συνθήκη New Start υπεγράφη το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002. Περιορίζει επίσης στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά. Αυτό που απομένει αρκεί για να καταστρέψει την γη πολλές φορές.

Ετέθη σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προτείνει νέα ημερομηνία. Η Ρωσία έχει απειλήσει προηγουμένως να αποσυρθεί από την συνθήκη New START.

Η Μόσχα είχε δηλώσει αυτόν τον μήνα ότι προτίθεται να διαφυλάξει την συνθήκη, παρά την «καταστροφική προσέγγιση των ΗΠΑ» στο θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών. Ρωσία και ΗΠΑ κατέχουν από κοινού περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ένας πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Τι σημαίνει η απόφαση της Ρωσίας

O Jon Wolfsthal, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος Μπαράκ Ομπάμα για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση στο εθνικό συμβούλιο ασφαλείας από το 2014 έως το 2017 έγραψε στο twitter μετά την απόφαση για αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη: «Οι λεπτομέρειες έχουν σημασία, αλλά εάν η Ρωσία σταματά όντως τις ανταλλαγές δεδομένων και τις ειδοποιήσεις, θα άλλαζε θεμελιωδώς την πυρηνική σχέση με τη Ρωσία. (Οι ΗΠΑ και η Ρωσία) είχαν κάποια μορφή στρατηγικού ελέγχου των εξοπλισμών από το 1972».

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν εκτεταμένη ικανότητα να παρακολουθούν τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, ακόμη και χωρίς να υπάρχει συνθήκη. Αλλά η απώλεια συμφωνιών θα αυξήσει την αβεβαιότητα και τις πιθανότητες παρεξήγησης, θα διογκώσει την αντίληψη της απειλής και θα επιταχύνει τον αγώνα των εξοπλισμών», πρόσθεσε.

Η απόφαση για αναστολή της συμμετοχής στη συνθήκη για τα όπλα θα σηματοδοτήσει νέο χαμηλό στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και στον έλεγχο των εξοπλισμών, ενώ θεωρητικά θα επέτρεπε στη Ρωσία να τερματίσει τη συμμόρφωση με τα όρια των αναπτυγμένων πυρηνικών όπλων αλλά και θα σταματούσε τις συνεδριάσεις της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής, του φορέα εφαρμογής της συνθήκης.

Για «παραλογισμό» μιλούν οι ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν έκανε ένα “μεγάλο λάθος” αναστέλλοντας τη συμμετοχή του στην πυρηνική συνθήκη New START.

 

 

 

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διακόψει την συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη New START και κάλεσε την Μόσχα να την αναθεωρήσει. Δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης της Κίνας προς την Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ λίγη ώρα με την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σήμερα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «η δυτική απειλή δικαιολόγησε την εισβολή στην Ουκρανία».

«Κανείς δεν επιτίθεται στην Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η Ουκρανία είναι το θύμα. Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον κατακτητικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο…Ο Πούτιν συνεχίζει την πολεμική κλιμάκωση. Όπως έκανε σαφές ο Πούτιν σήμερα, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο…Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει…Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια την δική μας και ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη συμμετοχή της στην συνθήκη New START είναι ανεύθυνη και οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν προσεκτικά για να δουν τι κάνει στην πραγματικότητα η Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Το ΝΑΤΟ πυροδότησε τη σύγκρουση»

Στην ομιλία-διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό από το βήμα της Δούμας, τρεις ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι «παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι» πως εκείνη ευθύνεται για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ηττηθεί η Ρωσία.

Η Ρωσία δεν θα υποκύψει ποτέ στις δυτικές προσπάθειες να διχάσουν την κοινωνία της, σημείωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.  Η Δύση υποστηρίζει «προδότες» που αντιτάχθηκαν στις ενέργειες της Ρωσίας, πρόσθεσε, και ευχαρίστησε τους Ρώσους για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» τους, υποστηρίζοντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα.

Πάντως νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση της να αναστείλει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών New START που έχει υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.«Δεν νομίζω ότι η απόφαση να αναστείλουμε την συνθήκη New START μας φέρνει πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.