Η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε την πρώτη της επίδειξη μόδας με μαγιό την Παρασκευή, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή σε μια χώρα που είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, και για τους συντηρητικούς ενδυματολογικούς της κώδικες.
Η Σαουδική Αραβία γνώρισε ένα ιστορικό ορόσημο κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας της Εβδομάδας Μόδας στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν μοντέλα περπάτησαν στην πασαρέλα φορώντας μαγιό.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο St Regis Red Sea Resort δίπλα στην πισίνα, παρουσιάστηκαν σχέδια της Μαροκινής σχεδιάστριας Yasmina Qanzal, συμπεριλαμβανομένων κυρίως ολόσωμων μαγιό σε αποχρώσεις του κόκκινου, του μπεζ και του μπλε.
Η πρωτοποριακή για την Σαουδική Αραβία επίδειξη είναι μέρος της πρωτοβουλίας Vision 2030, με επικεφαλής τον διάδοχο Mohammed bin Salman, που στοχεύει στη μεταρρύθμιση του κοινωνικού και οικονομικού τοπίου της χώρας.
Από το 2017, η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για να αμβλύνει τη λιτή εικόνα της, ιστορικά επηρεασμένη από την αυστηρή ισλαμική μορφή, τον Ουαχαμπισμό*.
View this post on Instagram
Ο Σύρος influencer, Shouq Mohammad σημείωσε ότι η εκδήλωση ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να ανοιχτεί στον κόσμο και να αναπτύξει τους τομείς της μόδας και του τουρισμού.
Ο Γάλλος influencer, Raphael Simacourbe, που ήταν παρών στην επίδειξη, αναγνώρισε ότι αν και το να φορούν οι γυναίκες μαγιό δε θεωρείται επίτευγμα παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο των αλλαγών στην Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από την Επιτροπή Μόδας της Σαουδικής Αραβίας, η βιομηχανία της μόδας αντιπροσώπευε 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,4% του εθνικού ΑΕΠ, και απασχολούσε 230.000 άτομα.
* θρησκευτικό κίνημα ή κλάδος του σουνιτικού Ισλάμ. Έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως ως υπερσυντηρητικό, φονταμενταλιστικό, πουριτανικό, ισλαμικό μεταρρυθμιστικό κίνημα, με σκοπό την αποκατάσταση της καθαρής μονοθεϊστικής λατρείας από μελετητές και υποστηρικτές, αλλά και ως εξτρεμιστικό ψευδοσουνιτικό κίνημα, από τους αντιπάλους του. (Wikipedia)