Σε πορεία διαμαρτυρίας για τον Τζ. Φλόιντ ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

13 mins read

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σε συμβολική ενέργεια κατέβηκε στους δρόμους του Μπρούκλιν σε ειρηνική διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού, με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, από λευκούς αστυφύλακες στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής και επικεφαλής των ορθοδόξων των ΗΠΑ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Αφροαμερικανούς, αναφέροντας στο μήνυμά του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ήρθα σήμερα εδώ στο Μπρούκλιν για να σταθώ αλληλέγγυος με τις αδελφές και τους αδελφούς των οποίων τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί σοβαρά. Αυτή ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς βία κανενός είδους, και ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους, διότι η βία προκαλεί περισσότερη βία. Πρέπει να μιλάμε και να μιλάμε δυνατά ενάντια στην αδικία στη χώρα μας. Είναι ηθικό μας καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπου. Αντιμετωπίσαμε μια πανδημία σοβαρής σωματικής ασθένειας, αλλά η πνευματική ασθένεια στον τόπο μας τρέχει ακόμα βαθύτερα και πρέπει να θεραπευτεί με πράξεις καθώς και με λόγια. Και έτσι, θα συνεχίσω να στέκομαι στο ρήγμα μαζί με όλους εκείνους που δεσμεύονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας για κάθε πολίτη καλής θέλησης, ανεξάρτητα από τη φυλή τη θρησκεία, το φύλο ή την εθνική καταγωγή».

Στα βήματα του αρχιεπισκόπου Ιακώβου

Η κίνηση του Ελπιδοφόρου, εκτός από συμβολική, είναι και ιστορική, καθώς θυμίζει τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος την περίοδο που οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από ταραχές που είχαν να σημειωθούν από τη δεκαετία του 1960 και τα δύσκολα χρόνια του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και όχι μόνο, αποφάσιζει να σταθεί στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και να βαδίσει μαζί του στην ιστορική πορεία στη Σέλμα της Αλαμπάμα.

Μάλιστα, αυτή η ενέργεια του Ιακώβου είχε μεταφερθεί καιστο εξώφυλλο του Life, ενώ είχε αναδείξει -για πρώτη ίσως φορά με τόσο εμφατικό τρόπο- την αθόρυβη ως τότε συμβολή των Ελληνοαμερικανών στη δημιουργία αυτό που αποκαλούμε σύγχρονη Αμερική.

Facebook Comments