Σεισμός Τουρκία- Συρία: Πάνω από 12.000 οι νεκροί – 13.000 επλήγησαν έμμεσα ή άμεσα

16 mins read

Οι ισχυρότατοι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων συνολικά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διασώστες.

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη. Η Συρία νωρίτερα είχε δώσει τον εξής απολογισμό:

Ο νεότερος απολογισμός από τη Συρία

 

Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς. Άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, των τραυματιών και των αστέγων. Από τη Δευτέρα, έχουν γίνει περισσότεροι από 790 μετασεισμοί ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό έμμεσα ή άμεσα. 

 

 

Ο  πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν επέκρινε τους «προβοκάτορες», μετά από παράπονα των επιζώντων ότι η κυβέρνηση άργησε να ανταποκριθεί στον σεισμό. Ο Ερντογάν, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, είπε στον τουρκικό λαό να ακούει μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις από από τις αρχές και να μη δίνει σημασία στην παραπληροφόρηση.

Απόψε, 58 ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς ένα κορίτσι συριακής καταγωγής, η 14χρονη Λουτσέν Ελάλι, σώθηκε μετά από δυόμισι ώρες προσπαθειών στην Καχραμανμάρας, το επίκεντρο των σεισμών μεγέθους 7,7 και 7,6 Ρίχτερ.

Οι γονείς της Elali σώθηκαν χωρίς τραυματισμούς, αλλά τα δύο αδέλφια της επιβεβαιώθηκαν νεκρά. Τα υπόλοιπα δύο αδέλφια της εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Περισσότεροι από 96.000 διασώστες συμμετέχουν στις προσπάθειες έρευνας και αρωγής.

 

 

Η Τουρκία υπέστη τον «χειρότερο» εσωτερικό ρηχό σεισμό τον 21ο αιώνα, αναφέρει Ιάπωνας καθηγητής σεισμολογίας και προσθέτει ότι το μήκος του ρήγματος είναι περίπου 150-200 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά την περιοχή της καταστροφής ευρέως κατανεμημένη. «Φοβάμαι να πω ότι ο σεισμός στην Τουρκία είναι ο χειρότερος», δήλωσε ο Toda, καθηγητής στο Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Tohoku της Ιαπωνίας, που ειδικεύεται στην πρόληψη καταστροφών από σεισμούς.

Στην παρακάτω ανάρτηση δείτε το πριν και το μετά μίας συνοικίας που επλήγη από το σεισμό στην Τουρκία.

 

Facebook Comments