ΑρχικήΚόσμοςΣήμερα "κληρώνει" για την Γκρέτα Τούνμπεργκ -Το τεράστιο ποσό που συνοδεύει το...

Σήμερα “κληρώνει” για την Γκρέτα Τούνμπεργκ -Το τεράστιο ποσό που συνοδεύει το Νόμπελ Ειρήνης

H 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία έχει προκαλέσει μια διεθνή κινητοποίηση για την Κλιματική Αλλαγή, θεωρείται το μεγάλο φαβορί από τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων ως το φαβορί να κατακτήσει το 100ο βραβείο Νόμπελ, πρόγνωση που αν επιβεβαιωθεί θα την καταστήσει τη νεότερη κάτοχο του βραβείο στην ιστορία του θεσμού.

Σημειώνεται ότι για το Νόμπελ Ειρήνης υπάρχουν 301 υποψήφιοι -223 άτομα και 78 οργανισμοί- αν και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία τα ονόματα προτεινόντων και προτεινομένων δεν αποκαλύπτονται παρά μόνο μετά παρέλευση 50 ετών.

Τι αποτυπώνεται στα στοιχήματα

Η στοιχηματική Coral που εδρεύει στο Λονδίνο θεωρεί ότι η Γκρέτα είναι φαβορί με πιθανότητες  μία προς δύο. Η William Hill εκτιμά ότι η Τούνμπεργκ έχει 8 στις 13  πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο, ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το 96% των στοιχημάτων  για το Νόμπελ  ποντάρουν στην Τούνμπεργκ.

Φαβορί για το Νόμπελ και ο Αιθίοπας πρωθυπουργός

Δεύτερο φαβορί εμφανίζεται ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπί Αχμέντ για τη συμβολή του στο τέλος της σύγκρουσης με την Ερυθραία , ενώ τρίτο φαβορί είναι ο εκπρόσωπος των αυτοχθόνων της Αμαζονίας, αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε ο οποίος ηγήθηκε της καμπάνιας για την προστασία του Αμαζονίου.

Το ίδρυμα Darcy Ribeiro είχε προτείνει επισήμως τον Ραόνι για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης του 2020. «Η πρωτοβουλία αυτή αναγνωρίζει την αξία και το κύρος του Ραόνι Μετουκτίρε ως προσωπικότητας διεθνούς ακτινοβολίας. Παρά τα 90 χρόνια του, ο Ραόνι συνεχίζει να αφιερώνει τη ζωή του στον αγώνα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και την προστασία του Αμαζονίου», αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος.

Ποιο είναι το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ

Όσο κι αν η τιμή και το κύρος που εκπορεύονται από τη βράβευση κάποιου με το βαρύτιμο Βραβείο Νόμπελ είναι από μόνα τους ανεκτίμητα, το χρηματικό έπαθλο δεν αφήνει ωστόσο κανέναν ασυγκίνητο…

Γι’ αυτό και προστίθεται άλλωστε ο χρηματικός παράγοντας στην ούτως ή άλλως σπουδαία βράβευση.

Οι οικονομικές απολαβές που συνοδεύουν το Νόμπελ κυμαίνονται γύρω στο ένα εκατομμύριο δολάρια (1,4 εκατ. δολάρια το 2009, για παράδειγμα), με μικρές αυξομειώσεις κάθε χρόνο.

Πόσο μακριά όμως μπορεί να φτάσει τον βραβευθέντα το ποσό αυτό;

Τι σημαίνουν τα 10 εκατομμύρια κρόνορ;

Όταν η αυστριακή Elfriede Jelinek κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2004, μια τηλεοπτική ρεπόρτερ τη ρώτησε τι σήμαινε το βραβείο γι’ αυτή. Η Jelinek κοντοστάθηκε, σκέφτηκε καλύτερα την ερώτηση και τελικά αποφάνθηκε: «μα οικονομική ανεξαρτησία φυσικά»!

Ο τυπικός βραβευθέντας του Νόμπελ δεν είναι βέβαια άνεργος ούτε άγνωστος: είναι συνήθως διακεκριμένος καθηγητής ή επιστήμονας σε κάποιο αξιοσέβαστο πανεπιστήμιο του κόσμου. Αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται ότι είναι πλούσιος.

Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο πλήθος των βραβευθέντων ξοδεύουν το παχυλό ποσό σε καθημερινά και τετριμμένα πράγματα: να πληρώσουν την υποθήκη του σπιτιού τους, να ξοφλήσουν δάνεια, να πάρουν αυτοκίνητο και να αποθηκεύσουν τα υπόλοιπα για τις δύσκολες στιγμές.

Wolfgang Ketterle

Ο Wolfgang Ketterle του πανεπιστημίου MIT, ένας εκ των τριών επιστημόνων που κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής του 2001, χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει σπίτι για την οικογένειά του και να πληρώσει για τις σπουδές των παιδιών του.

Franco Modigliani

Άλλοι, όπως ο επίσης καθηγητής του MIT, Franco Modigliani, που κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας το 1985, αφήνονται σε μερικές «παρασπονδίες»: ο Modigliani αγόρασε ένα ιστιοφόρο.

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Στα έγγραφα του διαζυγίου του το 1919, με το οποίο χώριζε ο Αϊνστάιν από την πρώτη γυναίκα του Mileva Maric, διαβάζουμε ότι ο θεωρητικός φυσικός άφηνε όλο το χρηματικό έπαθλο από το Νόμπελ στη Maric και τους δύο του γιους. Το περίεργο της υπόθεσης ήταν ωστόσο η διαίσθηση του Αϊνστάιν: άφηνε τα χρήματα του Νόμπελ στη Maric το 1919, ενώ το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του απονεμήθηκε το… 1921! Κι αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής του φυσικού που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο…