Συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: “Ιδιωτικές συναντήσεις” του Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη του Βρετανικού Μουσείου σύμφωνα με το Sky News.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποίησαν έως και τρεις “ιδιωτικές συναντήσεις” με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρό του, Τζορτζ Όσμπορν, σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Sky News.
Οι επαφές αυτές έρχονται στο φως λίγο πριν από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Σερ Κιρ Στάρμερ, κατά την οποία αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Στάρμερ θεωρείται πιο θετικός στο ενδεχόμενο επιστροφής τους, σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είχε ακυρώσει συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό το 2023 και υποστήριζε ότι η συλλογή πρέπει να παραμείνει στο Βρετανικό Μουσείο.
Το παρασκήνιο της επιστροφής και οι νομικές προκλήσεις
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αποτελούν μέρος του διακόσμου του αρχαίου ναού στην Ακρόπολη, αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, τότε πρέσβη της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που κατείχε την Ελλάδα. Ο Έλγιν ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει άδεια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τη μεταφορά τους, αλλά η ύπαρξη αυτής της άδειας έχει αμφισβητηθεί.
Η Τουρκία, μέσω της εκπροσώπου της Δρ Ζεϊνέπ Μποζ, έχει δηλώσει ότι στα οθωμανικά αρχεία δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τη λεγόμενη “φιρμάνι” άδεια. “Δεν υπάρχει πρωτότυπο έγγραφο, παρά μόνο ένα ιταλικό κείμενο που φέρεται να είναι μετάφραση,” ανέφερε η Δρ Μποζ.
Από την άλλη πλευρά, ο Ιταλός αρχαιολόγος Δρ Μάριο Τραμπούκο ντέλα Τορέτα, υποστηρίζει ότι υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για τη νομιμότητα της αφαίρεσης των γλυπτών, παρά για τον ισχυρισμό περί “κλοπής”.
Νομοθετικά εμπόδια και πιθανές λύσεις
Η επιστροφή των Γλυπτών παρεμποδίζεται από τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963, που απαγορεύει τη μεταβίβαση πολιτιστικών θησαυρών. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή της πολιτικής περί επιστροφής.
Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο συζητά τη δυνατότητα μιας “Συνεργασίας για τον Παρθενώνα” με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δανεισμό των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αυτό θα απαιτούσε η Ελλάδα να δεχτεί τον δανεισμό αντικειμένων που θεωρεί δικά της, προκαλώντας νέες προκλήσεις.
Η επόμενη μέρα
Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών συνεχίζει να αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης και πολιτιστικής σημασίας. Μια συμφωνία δανεισμού ίσως ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή ενός από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στον τόπο προέλευσής του, αλλά οι διαπραγματεύσεις παραμένουν περίπλοκες.
Πηγή: news.sky.com